Home

Nieuws 429 x bekeken

Noord-Holland wil geen nieuwe windmolens

Haarlem – Het bestuur van de provincie Noord-Holland wil een verbod op nieuwe windmolens. Uitzondering op het nieuwe beleid is het Windplan Wieringermeer. Voorzitter Siemen Ruiter van LTO Noord Noord-Holland ziet niet direct een probleem voor boeren en de organisatie komt dus niet in het geweer. “Boeren moeten het gebrek aan maatschappelijk draagvlak accepteren en aan de slag met zonne-energie.”

Wanneer Provinciale Staten het beleid van het provinciebestuur goedkeurt, worden 20 concrete bouwplannen naar de prullenbak verwezen. De plannen staan vervanging van verouderde windmolens nog wel toe, maar deze molens moeten van hetzelfde vermogen zijn. Noord-Holland is met Flevoland tot nu toe juist koploper geweest met het opstellen van windenergie. In juli van dit jaar werd al besloten de vergunningverlening voor maximaal een half jaar te staken.

Volgens gedeputeerde Jaap Bond heeft de snelle technische ontwikkeling echter geen pas gehouden met de afnemende maatschappelijke waardering. Het begon volgens Bond met een eenzame windturbine op een boerenerf met een hoogte van rond de 25 meter en een vermogen van 25 kW. Nu staan volgens Bond kolossen in het landschap met een hoogte van 70 tot 120 meter en hebben de rotoren een diameter van 40 tot 90 meter, en een capaciteit van 2 tot 3 MW.

Ruiter: “Boeren weten bovendien al even dat het belang van een prettige leefomgeving het nu wint van het belang van verduurzaming van de energievoorziening, en de meeste boeren die de technologie omarmen hebben dat reeds voor 2011 gedaan. Voor de provincie ziet LTO Noord wel duidelijke kansen voor zonne-energie. Het zou prettig zijn wanneer de overheid niet alleen de windmolens tegenhoudt, maar tegelijk zonnepanelen stimuleert. Zo kan de provincie toch verduurzamen terwijl het bijdraagt aan het inkomen van boeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.