Home

Nieuws 460 x bekeken 1 reactie

Nog veel verdeeldheid over toekomst Europees suikerbeleid

Straatsburg - In het Europese Parlement is nog veel verdeeldheid over de toekomst van het suikerbeleid. Tijdens een debat blijkt dat een deel van de lidstaten, met name van westelijke landen, heel positief is over de hervormingen die sinds 2006 zijn doorgevoerd.

De Duitse Europarlementariër Albert Dess pleit voor het behoud van het voortzetten van het huidige suikerbeleid tot 2020. "Op de wereldsuikermarkt vertonen de prijzen behoorlijk veel schommelingen. Als we de marktordening afschaffen zullen we nog meer onderworpen worden aan prijsschommelingen en de consument zal hiervoor de tol moeten betalen”, zegt Dess.

Met name de Oost-Europese lidstaten zijn tegen het huidige beleid. Zij zeggen dat de verwerkingscapaciteit en teelt zodanig is gekrompen in deze landen dat ze nu gedwongen worden tot import. Alfreds Rubiks uit Letland wijst erop dat de Europese Unie door de suikerhervormingen de grootste importeur van suiker is geworden. Hij zegt dat door het huidige beleid veel productie verloren is gegaan. Rubiks pleit juist voor een ondersteuning van de suikerproductie, waardoor de sector concurrerend kan worden op de internationale markt. “We weten wat de kosten van suikerbietenteelt zijn”, zegt Rubiks. Hij vindt het niet realistisch om te denken dat de teelt veel goedkoper kan.

De verdeeldheid geldt niet alleen tussen lidstaten, maar ook tussen de producenten van biet- en rietsuiker. De belangen van deze sectoren, waarbij het riet vooral geïmporteerd zijn, verschillen sterk.

Eén reactie

  • B bob

    Zodra de schadelijke effecten van geraffineerde suiker bekent worden onder de wereldbevolking zal deze hel handel als een kaartenhuis instorten. Dan krijgen de imkers eh steviakwekers het extreem druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.