AlgemeenNieuws

Niet eerder zoveel paarden geslacht

Doetinchem – Het aantal slachtingen van eenhoevigen, voornamelijk paarden, lag nog niet eerder zo hoog als nu. In het eerste halfjaar van 2012 zijn al 4.500 paarden geslacht in Nederland. In héél 2011 ging het om 3.400 stuks. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Over heel 2012 kan het dus zijn dat er ruim 2,5 meer paarden geslacht zijn vergeleken met 2011. Vanaf 2008 neemt het aantal slachtingen per jaar fors toe. Een belangrijke oorzaak van deze toename is volgens Ruithof, slachter en veredelaar van paardenvlees, dat er meer paardenslachterijen zijn gekomen in Nederland. Daarnaast gaan minder levende paarden de grens over om in het buitenland, zoals Italië, Hongarije en Polen, geslacht te worden.

Gemiddeld brengt paardenvlees €1,50 per kilogram geslacht gewicht op. Ruithof zegt te merken dat de vraag naar paardenvlees (rookvlees, onder andere verwerkt in frikadellen en kroketten) toeneemt, waardoor er ook meer paarden worden geslacht. Slachters ontkennen dat de economische crisis, waardoor eigenaren eerder afstand doen van hun huisdier, de hoofdreden is van de sterke toename van het aantal slachtingen. Het aanbod van paarden neemt daardoor wel toe, maar het gaat om geringe hoeveelheden.

Beheer
WP Admin