Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:30 okt 2012

Nederland model voor voedselproductie

Wageningen - De Nederlandse intensieve land- en tuinbouw is het model voor de rest van de wereld.

"De hoge productiviteit en doelmatigheid zorgen ervoor dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie het laagste grondstoffengebruik en de laagste uitstoot van broeikasgassen heeft per kilo product. Meer met minder", zegt bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

"Moeder aarde wordt niet groter, we hebben geen andere keus dan onze productiviteit en doelmatigheid bij de voedselproductie te vergroten. Dat is precies waar Nederland goed in is en waar we bekend om zijn."

Bij de opening van het academisch jaar, maandagmiddag in Wageningen, zei Dijkhuizen dat sommige politieke partijen en maatschappelijke organisaties een kant op willen die precies tegengesteld is aan wat wereldwijd nodig is. "Verscheidene NGO's en politieke partijen streven naar de beperking van de verdere ontwikkeling van het Nederlandse productiesysteem of zelfs de verkleining ervan. Dat is compleet strijdig met wat nodig is en waar we wereldwijd naar streven. De laatste wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat die weg meer druk legt op de natuur en de klimaatverandering, of het voedseltekort en de prijsinstabiliteit vergroot."

Dijkhuizen vraag zich af of die weg wel duurzaam is en sociaal verantwoord, zoals door de maatschappelijke organisaties en politieke partijen wordt gesuggereerd. "Reden te meer om er meer onderzoek naar te doen, voordat er beslissingen worden genomen", aldus Dijkhuizen.

De Wageningse topman zette gisteren kritisch kanttekeningen bij de politieke ontwikkelingen. Hoewel het laatste kabinet de universiteit en het onderzoek geen windeieren heeft gelegd, vindt Dijkhuizen dat het niet de meest wenselijke situatie is dat Nederland nu al bezig is met het vijfde kabinet in tien jaar. "Niet goed voor een consistente strategie en een langetermijnontwikkeling", aldus Dijkhuizen.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Ze zullen vlug moeten reageren want de laatste boer zoekt de schakelaar al om de lamp uit te doen.Kortom mosterd na de maaltijd.Tientallen jaren schofferen van een complete ondernemerstak heeft inmiddels zoveel schade berokkend dat er bijna geen bedrijfsopvolgers meer zijn, en gelijk hebben ze!

 • politiek

  Het is misschien een idee als de heer Dijkhuizen van die universiteit is gaat praten met wat boeren in Nederland. Maakt niet uit waar en wie. Doodgewoon van alle sectoren wat boeren , het liefst geen bestuurders , en uiteaard ook zij die met opvolging zitten. Mogelijk dat hij dan een veel heldere visie krijgt als al die jaren op die universiteit.
  De tweede stap zou kunnen zijn , inderdaad , zoals hij zelf ook al wel toegeeft , wil de maatschappij ofwel de burger wel die ontwikkeling die wij op onze univesiteit bedacht hebben.
  Uiteraard staat het de heer Dijkhuizen geheel vrij om zijn idealen elders op de wereld te verwezelijken na die gesprekken , mochten die niet in het verlengde liggen van de gedachte van universiteit Wageningen.
  Sportief is Dijkhuizen ook wel door te zeggen dat de laatste kabinetten de universiteit geen windeieren gelegd hebben. Ik neem aan wat de euro,s betreft. Hopenlijk is er niet teveel angst dat het zodadelijk , terecht , minder wordt die euro,s of je moet het zien als ontwikkelingshulp in andere delen van de wereld om de idealen van Huithuizen waar te maken.

 • B bob

  De nederlandse Land en Tuinbouwers hebben de deskundigheid en de ideale omstandigheden op goed te kunnen presteren. Dat is al veel jaren overal op deze planeet bekent. Doordat de Nederlander zo goed presteerd is een gedeelte van deze ondernemers op andere continenten gaan Boeren. De voorbeeldfunctie waar de WUR op doelt is net als de rest van de onderzoeken het brengen van erg oud nieuws. Door het gebrek aan bedrijfsopvolging zullen er slechts enkele familiebedrijfjes overblijven die in een soort openluchtmuseumsfeer met subsidie overeind gehouden worden terwijl in oost Europa de massale bedrijven de rest van Europa van voeding zal voorzien. Dan ben je voor alle belangrijke zaken afhankelijk van die landen ( inmiddels ook de energie en arbeidskrachten )

Of registreer je om te kunnen reageren.