Home

Nieuws 844 x bekeken 6 reacties

Natuur en Milieu: flexen met vlees beter voor milieu

Utrecht - Als alle Nederlanders de helft van de week kiezen voor duurzaam vlees en de andere helft voor een plantaardig alternatief verminderen zij de milieubelasting door vleesconsumptie met tweederde.

Dat blijkt volgens Natuur en Milieu uit onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft naar de milieueffecten van vlees en zuivel. De stichting presenteerde het rapport zondag aan kandidaat-Tweede Kamerleden van de grootste politieke partijen.

De consumptie van vlees, zuivel en eieren veroorzaakt volgens Natuur en Milieu ongeveer net zoveel milieuschade als alle personenauto's in Nederland. Het zou gaan om 10 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.

Natuur en Milieu wil naar eigen zeggen mensen verleiden om een aantal keer per week vlees te vervangen door een alternatief zoals noten, groente of een plantaardige vleesvervanger. "Als mensen dit vier dagen per week zouden doen en op de overige dagen duurzaam vlees zouden eten, scheelt dit alleen al 5 procent aan CO2-uitstoot. Dat is evenveel als ruim de helft van de auto's van de weg", aldus de stichting.

Andere voordelen van het beperken van de vleesconsumptie zijn volgens Natuur en Milieu dat er minder land nodig is voor de teelt van gewassen voor veevoer en de beperking van verlies aan biodiversiteit.

Natuur en Milieu hoopt dat de overheid het zogenoemde flexitarische eetpatroon, het eten van minder vlees, stimuleert. Een vleestaks van 1 euro per kilo of een verhoogd btw-tarief voor vlees zou voor 11 tot 13 procent minder CO2-uitstoot zorgen, zo blijkt uit het rapport, aldus de stichting.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waarom zou Euro 1 per kg accijns op vlees de CO2 uitstoot met 13 % verminderen, de prijsverhoging van benzine en diesel heeft volgens de geleerden geen effect op de gereden kilometers of het aantal file kilometers per dag. Dat er via de uitlaat minder CO2 in het milieu komt mag waar zijn, maar komt van een schonere auto en niet van de prijs- of accijnsverhoging. Maar wat is eigenlijk >duurzaam< vlees???

 • anton1937

  Weer zo'n onzin verhaal van Natuur en milieu, boertje pakken is gemakkelijker en minder risicovol dan Shell etc( schadeclaims aan je broek en ontslag van 100.000 mensen etc).Bovendien heeft het hele verhaal m b t CO2 uitstoot veel minder tot geen nadelige effecten op het milieu etc, hier is weer een theorie opgezet met scheve denkbeelden( dus onwaar) Geen verhoging van lasten voor de mensen door tax op vlees etc, maar werken aan een welvarend Nederland ,daar gaan de verkiezingen over.

 • B bob

  Probeer maar eens met een strak gezicht te ontkennen dat het verminderen van de vleesconsumptie beter is voor de Natuur! dan hou je alleen jezelf maar in de maling .

 • politiek

  Onderzoeken , rapporten en conclusies inzake milieucriminaliteit worden vaak in vertrouwen gedeelt met kamerleden. Zeer veel moet buiten de visie en wetenschap van de gewone burger en boer blijven. Wie het slachtoffer is van deze manier van communiceren behoeft geen nadere uitleg denk ik. De burger moet vaak onverantwoorde gevaren lopen inzake gezondheid en het milieu komt er vaak ook niet best vanaf. Als dat de basis is van het economisch belang van de Staat , dat veel niet besproken mag en kan worden dan is het diep triest. Zoals gezegd ik denk dat de belangenbehartigers van de veehouderij hier ook een twijfelachtige rol in spelen. Juist belangenbehartigers zouden moeten streven naar een veilig en gezond lapje vlees en niet de doofpotmodules. . Namen van belangenbehartigers heb ik al wel . Namen van kamerleden heb ik ook al wel die alles in de doofpot willen houden. In wezen zijn n.l. kamerleden ook belangenbehartigers.

 • Bison

  Als gewoonlijk allemaal slap gezijk en barking up the wrong tree.
  Het probleem is,..er zijn gewoon te veel mensen op deze rots.

 • B bob

  Er is al en flinke Pandomie in de maak Bison ! Die verwachte 9 miljard wereldburgers gaan we niet halen op de manier waarop de Mens nu bezig is

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.