Home

Nieuws 515 x bekeken

Ministerie weigerde medewerking aan rapport Oostvaarderswold

Lelystad - Hert ministerie van ELI heeft zijn medewerking geweigerd aan het onderzoeksrapport over de besluitvorming rond de Oostvaarderswold in de provincie Flevoland. Dat meldde voorzitter Michiel Rijsberman woensdagmorgen bij de presentatie van het rapport.

In het rapport wordt geanalyseerd hoe de provincie in de loop der jaren het natuurproject heeft voortgezet, ondanks de grote financiële onzekerheden.
Het Rijk trok in 2010 zijn steun aan het natuurproject terug. De provincie meende aanspraak te maken op 241 miljoen euro van het rijk, terwijl de staatssecretaris niet verder wilde gaan dan 81 miljoen euro. In een juridische procedure daarover trok de staatssecretaris begin dit jaar aan het langste eind. Dat betekende het definitieve einde van de realisatie van het natuurproject, dat honderden hectares landbouwgrond zou gaan kosten.

De onderzoekscommissie van Provinciale Staten heeft gesproken met praktisch alle betrokkenen, waaronder LTO Noord, het interprovinciaal overleg, Rijkswaterstaat en de gemeenten. Staatssecretaris Bleker en zijn medewerkers hebben echter niet aan het onderzoek willen meewerken, zegt Rijsberman. Een woordvoerder zegt dat Bleker heeft geoordeeld dat medewerking aan het onderzoek geen enkele meerwaarde zou opleveren. "Het regeerakkoord was duidelijk en de juridische uitspraken hebben dat later nog eens bevestigd."

Of registreer je om te kunnen reageren.