Home

Nieuws 2716 x bekeken 7 reacties

Landbouwsubsidies dalen tot laagste peil ooit

Parijs - De landbouwsubsidies in de rijkere landen zijn vorig jaar gedaald tot het laagste niveau ooit gemeten. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag bekend.

Boeren in de 34 lidstaten van de OESO ontvingen vorig jaar in totaal 252 miljard dollar aan subsidies. Daarmee vormden de subsidies 19 procent van de totale inkomsten van de boeren, tegen 20 procent in 2010. Aan het begin van de metingen, midden jaren 80, maakten subsidies nog 37 procent uit van de totale inkomsten.

Volgens de OESO komt de daling vooral door de stijgende prijzen op de wereldmarkt, in plaats van door een echte verandering van beleid. Door de hogere prijzen waren er minder subsidies nodig om de inkomens van boeren te ondersteunen.

De OESO ziet zeker de helft van de huidige subsidies als een verstoring van de markt. Dit geldt volgens de denktank vooral voor subsidies die de productie stimuleren. Steun moet zich volgens de organisatie vooral richten op het verbeteren van de manier waarop de agrarische productie plaatsvindt, het versterken van de concurrentiekracht van boeren en het duurzaam gebruik van grondstoffen.

Het belang van subsidies loopt wereldwijd sterk uiteen. In Nieuw-Zeeland, Australië en Chili vormen overheidsbijdragen nog geen 5 procent van het inkomen van boeren. In de Verenigde Staten liggen de subsidies met 9 procent van het inkomen ook ruim onder het niveau van de bijstand in de Europese Unie. Die bedroeg vorig jaar 20 procent van het agrarische inkomen.

In Noorwegen zijn de landbouwsubsidies relatief het meest royaal. Daar bestond vorig jaar 60 procent van het boereninkomen uit subsidies. In Zuid-Korea, Japan en Zwitserland bestond meer dan de helft van de agrarische inkomsten uit overheidssteun.

Volgens voorzitter Albert Jan Maat van brancheorganisatie LTO Nederland zijn alle marktverstorende subsidies in Europa inmiddels wel verdwenen. Volgens hem houdt de overheid echter zeker een rol bij het stimuleren van de voedselproductie in de toekomst. ,,We moeten met minder energie en minder grondstoffen de voedselproductie wereldwijd zien te verdubbelen. Daar moet een goed systeem voor worden verzonnen, dat zich richt op innovatie en de focus op produceren voor de laagste prijs loslaat. Iedereen moet een eerlijke deal krijgen.''

Laatste reacties

 • zanden

  Volgens de OESO bedraagt de inkomenssteun voor boeren in de Europese Unie 20% van hun inkomen. LTO-voorzitter Maat concludeert dat alle marktverstorende subsidies in Europa inmiddels wel zijn verdwenen. Dat is een nogal merkwaardige conclusie. Zonder de genoemde inkomenssteun zouden veel boeren het niet redden. En dus wordt met de inkomenssteun kunstmatig productie in stand gehouden. Dat lijkt me nogal marktverstorend. Verder vergeet de heer Maat dat als de omstandigheden daarom vragen de EU nog steeds producten uit merkt neemt om ze vervolgens met subsidies op de wereldmarkt te dumpen. Melkpoeder, kipvlees, varkensvlees is de afgelopen jaren op die manier in de markt gezet.

 • John*

  als we de afgelopen 30 jaar geen inkomenssteun hadden gegeven aan de boeren zouden de voedselprijzen veel hoger hebben gelegeven en was er veel minder economische groei geweest! voldoende voedsel tegen een lage prijs,,, dat hebben de subsidies opgelevert. afschaffen die subsidies. dan gaat de productie naar beneden en worden er weer nette prijzen met een dikke marge aan de boer betaald. Misschien dat jan met de pet zijn hypotheek niet meer kan betalen maar dat zien we dan wel weer. Dan kan de boer misschien een goedkoop huis in de stap kopen i.p.v. andersom.

 • Mels

  een tien met een griffel voor John en Zanden,Albert Jan Maat moet eens goed de maat genomen worden met zijn onzinnige gezwam,elke subsidie is markt verstorend,en daarmee basta.

 • hansxx

  Meneer Zanden, varkensboeren en kippenboeren krijgen geen subsidie om te produceren.......

 • zanden

  @hansxx Varkensboeren en kippenboeren krijgen hun subsidies langs een aantal omwegen. De afgelopen jaren zijn met enige regelmaat kip-en varkensvlees met exportsubsidies in met name Afrika gedumpt. Op eiwit uit landen buiten Europa in de vorm van vlees wordt een importheffing geheven. Eiwit in de vorm van voer is importheffingsvrij ( Soja uit Z-Amerika, graan uit de Oekraine) . Dat het voer nu duur is doet aan dat principe niets af. Er zitten forse subsidies op luchtwassers, die veel boeren vervolgens niet eens aanzetten. Op die manier voldoen ze aan de regels zonder dat het henzelf een cent kost. Het is slechts één voorbeeld waaruit blijkt dat de Nederlandse overheid toestaat dat de bioindustrie ons aller milieu gratis en voor niets als afvalputje mag gebruiken.

 • vleesvarkenshouder

  Tja, we hebben bijna een voedsel crisis. Wedden dat we over 5 jaar veel meer subsidie moet komen, omdat anders het voedsel veel te duur wordt.
  Dan weet iedereen ook weer WAAROM er ooit subsidie zijn gekomen op voedsel productie! Door de overvloed van de afgelopen 10-20 jaar is iedereen dat een beetje vergeten.
  @Zanden, graag niet iedereen over 1 kam scheren. Er staan ook genoeg van die energie vretende luchtwasser WEL correct aan.

 • agratax2

  De aan energie minst kostende voedsel productie is terug naar af en weer zelf handmatig je eten produceren en bij elkaar zoeken. Zoals veel Russen en andere volkeren nog steeds doen, omdat hun inkomen (pensioen, salaris) te laag is om van te leven. hoe meer we de verstedelijking op de aarde stimuleren, hoe meer energie nodig zal zijn om het eten te maken en op plek van bestemming te krijgen. Mijn eerste advies aan Jan Maat is dan ook stop het gesleep met voedsel over de aardbol omdat het in geld gerekend zgn. iets minder kost maar wel veel onnodige energie kost voor de transport.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.