Home

Nieuws 1 reactie

Landbouwministers eens met nieuwe omschrijving achtergestelde gebieden

Brussel - De Raad van Europese landbouwministers is het eens over de eisen die gesteld worden om een gebied te zien als gebied met een natuurlijke handicap. Dat blijkt tijdens een oriëntend debat hierover in Brussel. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan over het aanwijzen van gebieden die in aanmerking komen voor extra steunmaatregelen, in het verleden ook wel bekend als de bergboerenregeling.

In het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) kunnen achtergestelde gebieden extra steun krijgen uit de Tweede Pijler, in het kader van plattelandsbeleid. Lidstaten moeten wel zelf meebetalen aan de regelingen (cofinanciering).

Eerder beleid, waarbij extra steun was voor bergboeren, minder geliefde gebieden en gebieden met speciale handicaps, leidde tot kritiek van oneerlijke concurrentie tussen boeren. In de nieuwe omschrijving worden alleen extra regelingen geboden voor gebieden waarvan ten minste tweederde kampt met natuurlijke productiebeperkingen zoals droogte, lage temperaturen, te vochtige bodem, beperking bij waterafvoer, steenachtige ondergrond, gebieden waar planten niet diep kunnen wortelen, beperkte chemische mogelijkheden en steile percelen. Voor de invoering hiervan is nog wel wat maatwerk nodig, concludeert de voorzitter van de landbouwraad, de Cypriotische landbouwminister Sofoclis Aletraris.

Enkele lidstaten hebben gevraagd om extra tijd om deze nieuwe voorstellen uit te voeren. Staatssecretaris Henk Bleker, die namens Nederland aanwezig is bij de landbouwraad, stemt in met het voorstel en het verzoek om extra tijd. "Maar drie volle jaren extra tijd vind ik wat veel", aldus Bleker.

Eén reactie

  • agratax2

    Gaat de Bergboeren regel straks Landbouw PGB heten voor gehandicapte landerijen?

Of registreer je om te kunnen reageren.