Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:14 sep 2012

LTO wil met Ahold in conclaaf

Den Haag – Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland nodigt topman Dick Boer van Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, uit voor een gesprek over hoe de keten omgaat met leveranciers. Aanleiding is een brief aan leveranciers waarin Albert Heijn een korting van 2 procent aankondigt.

Maat noemt in de uitnodigingsbrief aan Boer de betalingskorting “onverantwoord en onbehoorlijk". Albert Heijn maakt met de korting de totstandkoming van duurzame ketens onmogelijk, aldus Maat, die wijst op de Verklaring Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van 19 september 2008. In de verklaring beloven werkgevers- en werknemersorganisaties een positieve invloed uit te oefenen op het sociaal en milieubeleid van de toeleveranciers.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers vraagt zich hardop af of een leveringsstop of blokkades in “Franse stijl” kunnen helpen. LTO Nederland wil eerst direct in gesprek met Ahold voordat het eventueel meer actie onderneemt in samenwerking met andere agrarische belangenorganisaties. Eerder riep voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board op tot gezamenlijke actie door belangenorganisaties.

Een woordvoerder van Albert Heijn zegt dat de keten bereid is in gesprek te gaan met eventueel teleurgestelde toeleveranciers maar wil geen reactie geven op de brief van LTO Nederland. Contractafhandelingen zijn volgens de woordvoerder alleen zaak van leverancier en afnemer.

Diverse LTO-bestuurders waaronder Peter Baltus van LTO Projecten en Annechien ten Have van LTO vakgroep varkenshouderij reageren wel positief op een stickeractie van jongeren van de Youth Food Movement (YFM). De Amsterdamse organisatie, gedomineerd door studenten met interesse in voeding en duurzame landbouw, roept consumenten op zichzelf 2 procent korting te geven door “jokers” te plakken op producten in Albert Heijn. Het betreft vooralsnog een Amsterdamse actie maar een woordvoerder hoopt dat de actie zal uitbreiden.

Laatste reacties

 • Sylke

  Staat AH mooi voor Joker!

 • putten

  als lto slim is haken ze direct aan bij de andere groepen die actie voeren
  en vergeten ze het praten.nu doorpakken is veel beter.

 • politiek

  Inderdaad putten. Als (Z)LTO slim is moeten ze nu aanhaken bij andere groepen en niet meer apart praten of proberen te praten met AH. Albert Jan Maat graag thuislaten want die was al sprakeloos van de gebeurtenissen de afgelopen dagen , dus daar heb je totaal niets aan. Ook niet omdat er sinds 19 september 2008 , 4 jaar dus al !!!! , Jan Maat zelf geen stappen heeft weten te zetten !!. Je kan dan wel mensen gaan uitnodigen van de top AH , maar ik denk dat je juist daadoor de zaak behoorlijk aan het verzieken bent nu anderen de deur op een kier hebben voor ECHT overleg. Je gaat alleen voor eigen imago dan , maar niet voor boerenbelang. Die oude antieke bestuursmentaliteit van de (Z)LTO speelt momenteel met vuur. Zowel naar bestaansrecht gezinsbedrijven toe als betreffende dat de agrarische sector nog serieus genomen wordt door burger en politiek. Vergeet niet dat uw politieke lijntjes die via de CDA liepen gebroken zijn en de bestuurlijke lijntjes die er nu nog ( tijdelijk) zijn zeer snel weg zullen zijn. De arrogantie van het CDA is gebroken en hopenlijk weet het (Z)LTO tijdig zijn eigen positie correct in te schatten. Politiek Nederland heeft wel andere zorgen als het ondersteunen van een sector die zijn positie niet kent. Denk aan zorg , verkeer ,natuur, industrie , schoolopleidng , veiligheid. Die gaan echt geen hand reiken als de sector zelf ook geen hand reikt. Maar nietemin succes toegewenst met de juiste beslissing.

Of registreer je om te kunnen reageren.