Home

Nieuws 1752 x bekeken 3 reacties

Kritiek op snelle invoering mestbeleid

Den Haag – Meerdere politieke partijen hebben twijfels over de invoering van verplichte mestverwerking per 1 januari 2013. Dat blijkt uit de schriftelijke reactie van de Tweede Kamerfracties op het mestbeleid. CDA en VVD vinden juist dat de nieuwe mestwet snel ingevoerd moet worden.

D66 voorziet dat invoering per 2013 op basis van mestverwerkingscapaciteit en logistieke mogelijkheden volstrekt onwerkbaar is. Ook de SGP vraagt waarom invoering niet per 2014 kan en in hoeverre mestverwerkingsplicht nodig is voor het afschaffen van de dierrechten. SGP wil van de staatssecretaris weten of bij handhaving van dierrechten na 2015 een mestverwerkingsplicht noodzakelijk is voor behoud van derogatie en het voldoen aan Europese milieurichtlijnen.

De PvdA maakt zich zorgen over de gevolgen van het afschaffen van de dierrechten.“Mogelijk dat de veestapel in Nederland dan nog verder toeneemt”, aldus de partij. Het nieuwe systeem met verplichte mestverwerking is volgens de PvdA een ‘End op pipe-oplossing, waarbij niet de oorzaak maar een deel van de gevolgen worden aangepakt. “Dit wetsvoorstel waarin de productie wordt beperkt door afzetmogelijkheden en waarbij export een optie is, is daarmee second best.” Ondanks de kritiek is de PvdA wel bereid in te stemmen met het wetsvoorstel.

Het CDA vraagt welke risico’s Nederland loopt met het nieuwe mestbeleid, als de Europese Commissie geen erkenning geeft aan mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Ook de SGP is bezorgd. De partij vraagt wat de kansen zijn in Brussel voor goedkeuring van het mineralenconcentraat door het nitraatcomité en voor de noodzakelijke steun van de gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten.

Het CDA vraagt de staatssecretaris welke risico’s Nederland loopt met het nieuwe mestbeleid, als de Europese Commissie geen erkenning geeft aan mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Ook de SGP is bezorgd. De partij vraagt wat de kansen zijn in Brussel voor goedkeuring van het mineralenconcentraat door het nitraatcomité en voor de noodzakelijke steun van de gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten.

Laatste reacties

  • boertjuhloosdrecht

    Laatste stukje staat dubbel...

  • John*

    met het instellen van een plafond (dierrechten) wordt het probleem niet opgelost! We hebben al 15 jaar dierrechten en zitten nog steeds met een mestprobleem. Dierrechten werken dus niet! Iedere ondernemer verplichten om zijn mest verantwoord af laten zetten wel, maar en en is te duur!

  • politiek

    Het CDA heeft dus vragen aan de eigen Staatssecretaris Bleker ( CDA ) ! Nou , nou , nou het wordt eens tijd dat die partij eens serieus omgaat met de belangen van de boeren. Zullen die twee nou voorheen nooit met elkaar praten . bv. ook niet op een ledevergadering van CDA of iets dergelijks. Dat dit beleid hartstikkke fout gaat lopen is ieder al wel duidelijk. Omdat die inzicht- en uitzichtloze pogingen van de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar geleid hebben tot nog verder de financiele mestput inzakken en ook de echte praktijkmestput inzakken wordt het hoog tijd dat er een beleid komt met inzicht en lef. De SGP beseft dat mijn inziens al goed. Om nog gezinsbedrijven te redden willen die een een ( zeer) tijdelijke dierrechtenregeling. Hopenlijk hebben zodadelijk de nieuwe regering meer inzicht en durf en lef om het beleid om te gooien naar een zorgzame en duurzame landbouw. Zie ook de PBL gedachte hierin. Het huidige beleid kost veel te veel slachtoffers bij boerengezinsbedrijven en die industriebedrijven ( vaak een B.V. ) van de bank en dus ook weer van de overheid schuwen het echt niet om in die race er nog meer kapitaal in te duwen in deze heilloze weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.