Home

Nieuws 5 reacties

Klimaatmodel negatiever dan werkelijkheid

Wageningen - Modellen die kijken naar de gevolgen van klimaatverandering voor planten en dieren, voorspellen soms ten onrechte dat een soort gaat verdwijnen. Dat schrijven onderzoekers Koen Kramer en Rienk Jan Bijlsma van Alterra (Wageningen UR) in het vaktijdschrift International Journal of Biological Sciences.

Volgens de onderzoekers komt het voor dat modellen het uitsterven van soorten lokaal voorspellen, terwijl de groeiomstandigheden voor de soort juist verbeteren. Kramer denkt dat zijn bevindingen verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de voorspellingen van effecten van klimaatveranderingen op de biodiversiteit.

Laatste reacties

 • Mels

  weer populistisch gelul om geld uit mijn zak te kunnen kloppen.....

 • bankivahoen

  Manipulatie ten top! Wetenschappers moeten steeds meer peer reviewd worden om eventuele onnauwkeurigheden aan het licht te brengen. Zie climategate.nl voor een meer realistische kijk op het klimaat.

 • joannes

  Modellen als weersvoorspellingen! Alsof we alle gegevens al in het model hebben en ook de mogelijke reacties enz, ...... Het enigste wat we weten is dat we steeds meer zijn gaan meten en vooral nauwkeurigere meten en dat met de computer en sensor techniek van de laatste jaren. Dus om daar nu direct voorspellingen voor over 10, 20,... 50 jaar op te baseren..... Dat het gebeurd is goed voor het doordenken van senarios maar heb nou niet de illusie dat er iets vanuit komt. De natuur reageert niet linear!

 • politiek

  Men kan het weerbericht van over pakweg een week nog niet eens stabiel plannen. Dat lukt mij vast beter als die onderzoekers van die Universiteit Wagenigen. n.l. Plaatselijk kans op zon en regen, met hier en daar wat wind en geen wind . Nu er toch bezuinigd moet worden is het misschien verstandig om dat gebouwtje in Wageningen ook maar te sluiten.

 • jan1966

  Gelukkig zijn er ook nog onderzoekers die, zoals deze, naar de feiten kijken en niet alleen maar politiek correct durven te denken zoals de meeste andere links radicale universiteiten in Nederland

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.