Home

Nieuws 6647 x bekeken

Justitie in de fout bij strafzaak tegen transporteurs Weyl

Almelo - Almelo - Officier van Justitie W. Frank heeft de plank mis geslagen bij de dagvaarding van drie transport-bedrijven, die illegaal runderen zouden hebben gestald, afkomstig van slachterij Weyl.

Economisch politierechter sprak dinsdag twee bedrijven vrij omdat de officier van justitie niet het juiste feit ten laste had gelegd, waardoor hij niet tot een bewijs kwam. In de zaak tegen de andere transporteur kwam de rechter tot een nietigverklaring van de dagvaarding.

De transportbedrijven stonden terecht, samen met de gebroeders Frank en Benno Weyl. Hen wordt verweten dat ze de quarantaineregels hebben overtreden bij de aanvoer van runderen bij slachterij Weyl in Enschede in 2009.

Officier van Justitie W. Frank heeft (voorwaardelijke) werkstraffen geëist tegen de gebroeders Frank en Benno Weyl. Benno Weyl hoorde tegen zich een werkstraf eisen van 120 uur. Zijn broer Frank hoorde dezelfde strafeis, maar dan geheel voorwaardelijk.

Advocaat J. Stassen pleitte voor vrijspraak van directeur Frank Weyl. Inkoper Benno Weyl deed geen pleidooi in zijn eigen zaak. Volgens Stassen was de Belgische inkoper Rudi van Calster de spil bij de regeling van de logistiek van het slachtvee. Rechter Wentink doet op maandag 1 oktober uitspraak in de zaak van beide broers, tegelijk met de uitspraak over de faillissementsfraudezaak.

Het openbaar ministerie vroeg aanvankelijk om uitstel van de behandeling, omdat tijdens de zitting voor de officier van justitie nieuwe juridische feiten boven tafel kwamen. Het zou de derde keer worden dat de zaak zou worden aangehouden. Rechter Wentink wilde daar niet mee akkoord gaan.

De betrokken bedrijven en de gebroeders Frank en Benno Weyl worden verweten dat ze tegen de regels in slachtrunderen, die al voor de slacht waren geregistreerd, terug brachten naar halteplaatsen vanwege verwerkingsproblemen bij de inmiddels failliete slachterij. De zaak staat los van de faillissementsfraudezaak, die maandag werd behandeld.

In totaal zouden  door de betrokken bedrijven 2.907 runderen in de periode van oktober 2008 tot augustus 2009 op die manier illegaal zijn gestald, zonder de 21-dagen-regeling te respecteren.

Bij de zitting bleek dat justitie twee bedrijven verwijt dat ze hebben gewerkt zonder certificering, terwijl die wel gecertificeerd waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.