Home

Nieuws 32643 x bekeken 64 reactieslaatste update:27 sep 2012

Inval bij mesthandelaar

Lierop – De inlichtingen- en opsporingdienst van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft gisteren een inval gedaan bij mesthandel Van den Broek in Lierop.

De eigenaar en enkele familieleden worden verdacht van het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en het leiden van een criminele organisatie. De fraude zou gepleegd zijn met de handel in mest.

Niet eerder voerde de NVWAIOD zo’n groot strafrechtelijk onderzoek uit naar mestfraude. De inval vond plaats op vier verschillende locaties in de regio waar woonhuizen, stallen en kantoren zijn doorzocht. Ook zijn banken en accountantskantoren bezocht om beslag te leggen op bankrekeningen en dossiers. In Duitsland, Polen, Zwitserland en België werden eveneens invallen gedaan onder coördinatie van het Europese agentschap Eurojust.

 

'Algemene controle'

Eigenaar Anthony van den Broek relativeerde dinsdagavond: ”Een inval kan ik het niet noemen. Het is een algemene controle geweest naar mijn mestexport van Nederland naar België. Ik begrijp niet dat het elke keer met zoveel machtsvertoon moet. Als ze mijn mestbonnen willen inzien, kunnen ze ook gewoon langskomen”, zegt Van den Broek.

Verdacht worden Van den Broek, zijn vader, zijn broer Bram en hun echtgenotes. Tegen de verdachten loopt een strafrechtelijk onderzoek en een strafrechtelijk financieel onderzoek. Bij de inval zijn de bezittingen in beslag genomen die een waarde vertegenwoordigen van 5.000 euro of meer.

NVWA-IOD doet dit om eventuele ontneming van illegaal verdiende gelden te kunnen borgen. Ook is bij het kadaster beslag gelegd op de drie woningen van de verdachten. De verdachten zijn niet aangehouden. Het onderzoek concentreert zich op het verdwijnen van fosfaat en het ontduiken van heffingen bij overproductie van fosfaat.

 

Kerstboom

Volgens Sjaak Kant, hoofd afdeling Opsporing van de NVWA heeft de verdachte mesthandelaar in de afgelopen jaren een kerstboom opgetuigd van bv’s. ”We zien dat diverse van deze bv’s in de afgelopen vijf jaar weer verdwenen zijn en anderen weer opgericht. We vermoeden dat deze gebruikt worden om fosfaat en geld te verduisteren. Om de fosfaat- en geldstromen beter in beeld te krijgen is verder onderzoek nodig.”

 

Combinatiedeals

Ook wil de NVWAIOD de keten waarin de verdachte als schakel fungeerde in kaart brengen. Daarbij vermoeden de autoriteiten van de NVWA-IOD dat de mesthandelaar combinatiedeals afsloot met varkensboeren. Kant: ”Behalve in mest handelen de verdachten ook in varkens. We vermoeden dat zij afspraken maakten met boeren om zowel de varkens als de mest af te nemen.” Vanaf 2007 staan er boetes uit ter waarde van 950.000 euro. Dienst Regelingen (DR) heeft deze heffingen opgelegd. Sinds vorig jaar zijn de activiteiten op papier overgedragen naar België. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 80 tot 90 miljoen euro. Na een inval in 2010 gaf de verdachte nog aan per direct te stoppen met mesthandel, transport en verwerking van mest. Ook in 2009 is hij al eens opgepakt omdat hij boetes niet betaalde.

Laatste reacties

 • jan9

  Slimmerik !

 • John*

  maak het die mensen van het om maar goed moeilijk met al die bv's

 • joopi

  van nederland naar belieg ?????  Het is de tweede inval op het bedrijf in korte tijd. In maart 2010 kreeg het bedrijf ook al bezoek van justitie. De reden voor die inval is onduidelijk. Eigenaar Anthony van den Broek laat weten dat het ging om een algemene controle van de mestexport van Nederland naar Belieg. “

 • joannes

  Misschien wil het (NVWA-IO) gewoon kijken /leren hoe het in de praktijk werkt? Het verrrassings bezoek is om een beetje schrik te geven en te zorgen dat de papieren op hun plaats bleven!

 • minasblunders1

  Het is niet anders dan pure intimidatie. Al jarenlang wordt er door de ELI-kneusjes een schrikbewind gevoerd van intimidatie, onderdrukking, bedreiging, buitensporige boetes, heffingen, intrekken toeslagrechten enz, enz. Wat v.d. Broek doet is niet anders dan het wegwerken van de zwarte mest. Zwarte mest die ontstaat door de volkomen absurde mestwet die ze door alle bedreigingen nu al 15 jaar in de benen weten te houden. Puur en alleen om hun eigen geblunder onder de pet te houden. Criminelen zijn het!!

 • Teun w.

  @minasblunders1
  ik vind het jammer dat u zo reageerd, ik ben er van overtuigd dat v.d. Broek het voor enkele (grote) varkensboeren het heel goed doet en het verpest voor de hele sector (meer regels/strengere regels/imago)

 • ikkethuis

  als de theorie boekhouding niet klopt met de praktijk boekhouding, en het ministerie houd zich aan de theorie, wat moet je dan in de praktijk?

 • martensDLD

  kloten daar met die hopelose mest wet,hier is het heel makkelijk geregeld,geen land geen mest,wel mest geen land,dan moet je colegas vinden die jouw mest afnemen,Flachen nachweis, niet veel papieren,niet monsteren of wegen,hoop niet dat die regels de grens over komen,maar ja een Europa?

 • leftturn

  het is niet moeilijk, stel forfaitaire normen op voor vaste mest en maak onderscheid in het type scheider. schroefpers maximaal 10 tot 12 kg p/ton.
  bedrijven die denken structureel hoger te komen kunnen de vwa vragen om bemonsting van hun partij mest tegen dezelfde tarieven als bij exportkeuring van vee. verder een maximum aan p en n per hectare aan mest, nu kun je 1000 ton op 1 ha rijden, mits je over je bedrijf compleet het sommetje kloppend hebt. dit maakt het dumpen van mest die er niet meer is, veel minder aantrekkelijk.

 • v.d.Velden

  ik denk dat v.d. Broek geen lid is van cumela en daarom een probleem heeft

 • bankivahoen

  Dat kon wel eens kloppen brabantzo@,want cumela kun je vergelijken met zlto en andere burocratische molochen.Die zijn er voor zichzelf en niet voor de boer! Te gek dat cumela andere belangen heeft als de boeren.

 • John*

  uhm schroefpers geeft 30% droge stof.. als je met nadroging op 80% droge stof komt haal je 32 kg fosfaat per ton. Er is restwarmte genoeg van de vergisters! Het is nu zelfs mogelijk om het ingedroogde materiaal in de kachel te stoppen dan blijft er nog minder fosfaat over!

 • John*

  correctie dan worden de kg fosfaat per ton nog hoger! Wij moeten fosfaat kwijt uit nederland dat kan beter in de vorm van as dan in de vorm van organische stof met heel veel water!

 • hans veghel

  rel 10448 is een mesthandelaartje die zijn handel aan het beschermen is

 • leftturn

  ik doe zelf ook aan mestscheiding van mijn eigen mest. EN DAT WIL IK GRAAG BLIJVEN DOEN, op een normale manier!

 • j.verstraten1

  eerlijk duurt het langst, maar als het lang duurt, dan trekkend diegene die eerlijk zijn aan het kortste eind.
  btw minasblunders, het probleem bij vd broek is waarschijnlijk niet het wegwerken van zwarte mest maar het creeren.
  mvrgr

 • varkenshouder1

  Als je in NL alles eerlijk moet doen met deze mestwet kun je beter emigreren!!
  Het wordt tijd voor een overheid die meewerkt aan het opzetten van mestverwerking en de daarbij behorende vergunningen verleend. Daar zit de adder waarom men dit soort invallen gaat doen. Bij een goed functionerende mestwet met mestverwerking zal minder fraude gepleegd worden, mocht dat uberhaupt hier spelen, en zal het een controleerbaar geheel worden. Mest moet betaalbaar worden voor de veehouder.

 • boerkebrabant

  ik denk dat frauwde flink aangepakt moet worden. daarmee doel ik op de mest die ik via de binnenlands mesttransporteurs af zet , wat dikke varkensmest is en dan bij de uitslag niet hoger komt als 1 kp/p/ton. dat is pas crimineel, maar daar hoor je niemand over, die lui spelen samen onder een hoedje met de afnemer, lekker weinig p erin, kunnen we veel kubs transporteren en kan de afnemer veel eurotjes ontvangen. dank je wel cumela!

 • John*

  alles rondrijden met water erin levert goed geld op.. of het nu flesjes spa of mest is maakt niet uit.

 • minasblunders1

  Verstraten, ik wou dat ik de gave had om zelf zwarte mest te creëren en daarmee een omzet te genereren van 80 á 90 miljoen. Gebruik even je verstand!

 • tessa2010

  Dit is dus een zaak dat ECHT stinkt!!! Als hij gefraudeerd heeft,keihard aanpakken,want zo verpest hij de sector!

 • j.verstraten1

  Minasblunders, lees bericht #12 en gebruik je verstand.

 • j.verstraten1

  varkenshouder1, ik vraag me af of we in NL uberhaupt mestverwerking van de grond krijgen zolang er alternatieve routes zijn die op papier in ieder geval legaal zijn, want dat is altijd goedkoper dan mestverwerking volgens de officiële route.

 • joannes

  Het dilema: hoe bescherm ik een techniek/bedrijfs geheim en hoe geef ik voldoende openheid voor controle. Gewoon patent aan vragen op de methodiek.En.... patent rechten claimen voor een ieder die de methode toepast.

 • minasblunders1

  Verstraten, laat je niet zo belazeren. Lees het forum 'het geweten van de boer maar eens (discussie tussen Mozes en ondergetekende) en leg mij eens uit waarom je zonodig het 'probleem' in stand wilt houden tegen giga hoge kosten.

 • Khalid en zijn maten

  Drijfmest gewoon scheiden in natte en droge massa,zoals nu al her en der gedaan word, het natte deel uitrijden en de droge massa kan dan mooi verbrand worden in de Moerdijk net als nu al met veel kippenstront gedaan word! En ziedaar alweer een mooie vorm van 'groene energie',na verloop van tijd is er dan dus weer sprake van een 'tekort'op de mestmarkt. Dan kunnen er gelijk een hele hoop ambtenaren uitgedonderd worden want die heb je dan ook niet meer nodig...

 • politiek

  Inhoudelijk heb ik geen mening over dit onderwerp. Zie ook artikel bij boerderij.nl Kamerleden willen meer bescherming boer door NMA. Er zijn n.l. zeer veel meerdere ,,spanningen,, . Zie o.a. uitzetten luchtwassers, gebruik groeibevorderaars veehouderij, milieugebieden??, LOG gebieden, de jarenlange pogingen voor financiele haalbare mestverwerkinssystemen en de daarbij behorende mestbalans en mineralenbalans. En helaas, wat ik vandaag hoor, om middels hormonen ook al varkens te ,,castreren,, . ! ? . Het wordt eens hoog tijd dat er een regering komt met lef en daadkracht zodat er duurzaamheid komt in agrarisch Nederland. ( ook ter bescherming van de burger)

 • varkenshouder1

  @politiek,
  Als je iets hoort moet je wel onderbouwen.
  Kijk op www.productmetballen.nl en je zal zien dat het geen hormoon is maar een vaccin. We willen geen hormonen in de varkenshouderij !!!!

 • Beneenseerlijk

  Ik wordt te oud hiervoor??
  Wij zijn 4 jaar geleden gestopt met zeugen en vleesvarkens.
  De mensen waar het hier om draait kennen we goed. Het zijn nooit geen schatjes geweest. Altijd alles op het randje gedaan en vaak ook bewust over die rand gegaan. In mijn optiek zijndit mensen die voor het snelle geld gaan en toevallig varkens houden (omdat pa ze al had).
  Altijd en overal een grote mond en maar zwetsen dat ze boven de overheid staan.
  Ja, en dan worden ze gepakt (gelukkig) en dan is het janken janken janken,
  Waar is nou die stoere van den broek? Jij weet het toch allemaal zo goed. Als je mij de varkens levert zorg ik voor de oplossing voor je mestprobleem, dat is toch jou gezegde. Nee, dan ook niet janken menneke als ge gevat wordt.

  ALS we de varkenshouderij een warm hart toedragen moeten we met zn allen eens ophouden met elkaar voor de gek houden!!!
  Zaken als biowater (uit Erp), wat een klare groeibevorderaar is gebruikt toch half varkens en mestkuiken houdendt brabant.
  Jongens ophouden met schelden en kijk eens in de spiegel!
  De AID slaapt echt niet en misschien is dit soort maatregelen wel hard noddig.

 • de rolleman

  Anthony........deh ken toch nie.!!!

 • Ceas

  Er zijn in dit verhaal 2 gezegdes van toepassing..
  Van een appelboom vallen geen pruimen..
  En langs de afgrond groeien de mooiste bloemen..

  Men die stelling blijven agrarische ondernemers overeind..de rest kan aansluiten bij de loosers van dit Stasi-land.

 • info104

  We zijn de maatregelen van Duitsland t.a.v. de drukhygienisatie van 2011 al weer vergeten,dit was een gevolg van de fraude die door sommige mest transporteurs werd gehanteerd. Als we een goed lopende export willen houden zullen we onze buren wie dat ook zijn netjes moeten behandelen , als we een VW van hun kopen willen we ook niet dat we belazerd worden .Dus moeten we de buurman ook niet belazeren, maar helaas als het geld opleverd kan alles. Ik ken deze v/d Broek helemaal niet maar als je voor de 2e keer zo aangepakt word is er wel stront aan de knikker. En word de duurzaamheidsproductie vlink ondermijnd, dat wil 95% van de ondernemers niet, Dus helaas streng aanpakken .

 • v.d.Velden

  info104 een VW wordt tegenwoordig in polen gemaakt

 • varkenshouder1

  Wat is Biowater ???

 • anthony van den broek lierop


  normaal reageer ik niet,maar ik las het stukje van beneenseerlijk.
  ik zit niet tejanken en ze mogen het gelijk zien onze vrienden van de aid.
  en als je zoon vent bent zet je naam er onder dan bel ik je op en kunnen we even bij praten wat je dwars zit.
  want je bent gestopt zit dat je dwars.
  prettig wk vrgr anthony

 • minasblunders1

  Als ik #29 goed begrijp heeft Politiek toch gelijk. Ik kon het ook niet geloven maar het is dus blijkbaar echt zo.

 • hajavalia

  Nu wordt steeds van den broek genoemd, maar wat denk je van ene H. van der Steyn uit Deurne. Daar is van den broek niets bij.

 • W Geverink

  Schei uit Minasblunders. Wat Biowater is weet ik niet maar een hormoon of groeibevorderaar is het niet. Bekijk het filmpje. Bij de weg als boeren in een exporterend land als nederland hormonen etc gebruikten was het al lang aangetoond door de VWA of door testen van het importerende land. Landen mogen onder de handelsvoorwaarden buitenlands product weigeren als het niet voldoet aan de overeenkomst. Als er verboden middelen aangetoond zouden worden gaat de grens dicht en dat is heel erg schadelijk.

 • minasblunders1

  Geverink, ik hoop dat je gelijk hebt. Over welk filmpje heb je het eigenlijk?

 • politiek

  Geverink. # 39 . Inderdaad als de grenzen dicht gaan inzake hormoongebruik veehouderij, dat zou financieel heel erg schadelijk zijn. Als argument in de laatste weigering inzake mijn WOB verzoek haalde men ook inderdaad het economisch of financieel belang van de Staat aan. Een mogelijke oplossing is om uitslagen inzake hormoon onderzoeken in vlees die positief zouden zijn eventueel te laten ,,verdwijnen, of zoekraken,, of ,,vernietigen,,. Maak je die publiekelijk dan is er inderdaad een probleem.

 • W Geverink

  Het filmpje op www.biowater.com

 • minasblunders1

  Ik heb het bekeken en concludeer dat er toch wat aan toegevoegd moet zijn, want in water zit normaal gesproken niets. Of zit het tussen de oren? In dat geval kan ik me niet voorstellen dat een intensief bedrijf dergelijk spul koopt. Is nl. veel te duur.

 • minasblunders1

  Of de term biowater is sarcastisch bedoeld. Het gaat tenslotte in #29 over 'biowater' uit Erp.

 • martensDLD

  Ken van de Broek niet maar wens hem al het goede,wat hij meemaakt is een van de reedenen dat ik Nederland heb verlaten!

  Zet hem op Anthony

 • drikhend

  Beste Ben eenseerlijk . De AID Nu eigenlijk de NVWA zit dus wel te slapen als uw verhaal waar zou zijn wat betreft Biowater . Als u weet dat er hormonen in zitten en de NVWA niet is er ergens iets goed mis . Maar wees voorzichtig met beschuldigingen want kom dan met bewijzen en niet zo als de beste Politiek met veel verhalen en nooit een bewijs ondanks dat hij elders heeft beweerd documenten in zijn bezit te hebben . Het schijnt dat u Biowater kent en dan bestaat de mogelijkheid dat u uit ervaring spreekt doordat u het zelf gebruikt zou kunnen hebben . Meestal zijn deze wateren voorzien van een zink verbinding in heel lage dosering . Deze remt bacterie groei en werkt zodoende op de darm gezondheid . Middel zal wel een toelating hebben hoop ik voor de verkoper . Koper zou ook kunnen maar dan zal de kleur van het water blauw achtig zijn .En verder de heer v d Broek gaat waarschijnlijk creatief om met de regels . Dit moet niet kunnen en geeft dus aan dat de regels (MESTWET) ook niet goed zijn anders zou dit niet kunnen . En verder er moeten meer partijen bij betrokken zijn want alleen kan hij niets . Niemand is verplicht om zaken te doen met van den Broek . Verder heeft deze familie wel lef waar je bewondering voor moet hebben . En of hij het goed of slecht heeft gedaan mag en kan ik in ieder geval geen oordeel vellen . Dit is aan justitie en niet aan de publieke opinie .

 • minasblunders1

  Juist Drikhend. In de mestwet worden bij veel intensieve bedrijven enorme saldi opgebouwd, die door Van den Broek (en vele anderen) worden weggesluisd. Zie voor uitleg ook het forum 'het geweten van de boer', waar ondergetekende en Mozes (die het nog steeds niet snapt) een discussie voeren hierover. De overheid weet dit inmiddels dondersgoed, maar merkwaardig genoeg gaan ze figuren als Van den Broek en consorten aanpakken. Ze zijn zelfs nog te stom om te snappen dat ze ze beter met rust kunnen laten.

 • Mozes

  Minasblunders1, in het forum 'het geweten van de boer' heb ik alle door u aangevoerde mogelijkheden doorgeredeneerd en nergens bleek het te kloppen. Nergens kon u aantonen waar de onjuistheid in de mestwet zat. Dat we niet tot elkaar konden komen kwam niet doordat ik het niet snapte maar doordat u het nergens kon onderbouwen of aantonen. U bleek niet eens te weten dat de Minas al 6 jaar geleden is afgeschaft en vervangen is door een mestwet op basis van aanwendingsnormen. In de huidige mestwet die dus al 6 jaar bestaat kunnen helemaal geen saldi opgebouwd worden. Toch blijft u beweren dat de mestwet niet klopt en anderen het niet snappen. U bent op dezelfde manier bezig als politiek met zijn hormonen.

 • minasblunders1

  Zucht... beste Mozes, denk je nu echt dat ik niet weet dat de MINAS is afgeschaft en vervangen door een nieuwe mestwet? Lees #150 van dit forum nog maar eens goed. Het sarcasme druipt er vanaf! Overigens is de MINAS niet echt afgeschaft, want voor de hokdierbedrijven bestaat hij nog steeds. Deze bedrijven hoeven nu echter alleen nog maar op papier te zetten wat ze aan mest moeten afvoeren, de zwarte mest die overblijft staat niet op papier, maar dat wil nog niet zeggen dat die er niet meer is. Dit is de mest waar lieden als Van den Broek, Niels Lentjes (en hierboven wordt ook nog een H.van der Steyn genoemd) en vele anderen mee aan de haal zijn gegaan. Verder leg ik jou over het hele forum 'het geweten van de boer' uit wat de fout in beide mestwetten is. Dat jij dit niet kunt volgen maakt de feiten niet anders. Vraag het anders eens aan je universitair geschoolde familieleden (als ze tenminste niet in Wageningen hebben gezeten, want dan is het zinloos).

 • John*

  het grote probleem is dat er hier 15 jaar lang ingezet is op dierrechten. hiermee is een heel erg duur PLAFOND gecreeerd maar geen OPLOSSING. Laat gewoon elk bedrijf aantonen dat hij zijn afval (mest) verantwoord heeft afgezet. Een vleesvarkenshouder met 3000 vleesvarkens dient 100 hectare onder zich te hebben om zijn mest verantwoord af te zetten. Of alle mest op export / vergisting / verwerking. Zowel grond als verwerking blijkt dus erg fraude gevoeling.

 • Mozes

  Minasblunders1, u legt helemaal niet uit wat de fout in de mestwetgeving is. U sprak steeds over 'verhoudingen' die niet klopten. Nergens kon u aangeven welke verhouding u bedoelde. Alle verhoudingen die u noemde of die ik uiteindelijk zelf maar moest bedenken bleken niet van toepassing.
  Uiteindelijk kan ik niets anders dan constateren dat u nooit zult accepteren dat er reële gronden zijn voor regulering van de mineralenstromen in de landbouw. Iedere mestwet wordt door u als onjuist van de hand gewezen. Ook als u daar geen enkel reëel argument voor hebt. Net zoals politiek nooit zal accepteren dat de veehouderij integer is tav groeibevorderaars.

 • minasblunders1

  Mozes, ik heb zojuist het forum 'het geweten van de boer' nog eens helemaal gelezen. Waar ik op stuitte was #53 waarin jij stelt: 'op mijn bedrijf scheelde deelname aan de BEX 15% aan berekende mestproductie. Eerst moest ik ongeveer de helft afvoeren, door de BEX hoef ik nu 30% minder af te voeren en hou ik voldoende mest over voor op eigen land'. Vraag aan jou: waarom is deelname aan BEX voor intensieve bedrijven wel interessant en voor extensieve bedrijven niet? Vraag 2: hoe komt het dat bij intensieve melkveebedrijven het gras tot ver in het najaar wel groen blijft en bij extensieve melkveebedrijven het gras al lang daarvoor geel en/of roestkleurig is?

 • drientje

  Mozes, er zitten wel degelijk hiaten in de mestwet. Ga maar eens na bij varkenshouders. Nagenoeg geen enkele varkenshouder krijgt de stalbalans rond. Elk jaar moet er een toelichting/verhaal naar DR om de stalbalans geaccepteerd te krijgen. Het grootste hiaat zit in de bemonstering en analyse van de afgevoerde mest. De overheid gaat dit nooit erkennen allen al vanwege de gigantische schadeclaim van de minasprocedure, en waar nog steeds geen uitspraak van is.

 • minasblunders1

  Dan heb je het alleen nog maar over de minasgaten, Drientje. Daarnaast zijn er ook zat boeren die enorme saldi opbouwen. De stalbalans voor hokdieren is immers in de nieuwe mestwet gewoon blijven bestaan, met alle niet kloppende uitkomsten van dien. Die stalbalans (de massabalans) is in de vorm van BEX ook bij de melkveehouderij weer ingevoerd en ook daar zijn weer enorme saldi en minasgaten ontstaan, met de nodige buitensporige heffingen voor de slachtoffers. De saldi vallen daar echter minder op, omdat deze melkveebedrijven vaak grond hebben waar ze de saldi op kwijt kunnen. Zij kunnen dus inderdaad ruim bemesten, vóór ze mest afzetten, zoals Mozes. De extensieve veehouders en akkerbouwers daarentegen, worden verplicht om hun grond uit te mergelen. De EL&I criminelen weten dit best, maar om hun huid te redden offeren ze de boeren maar op. Ik had laatst een AID-er op bezoek. Die vertelde dat AID-ers verplicht zijn om op hun papieren in te vullen dat de boeren met de minasgaten hun mest (die ze tekort komen) stiekem hebben uitgereden.

 • Mozes

  minasblunders1, voor iedereen die melkvee heeft is deelname aan de BEX voordelig. Ook als je alle mest op eigen grond kunt plaatsen. Als je met de BEX kunt aantonen dat de werkelijke mestproductie kleiner is dan de plaatsingsruimte mag je mest aanvoeren of mag je meer kunstmest gebruiken. Veel extensieve boeren die alle mest kunnen plaatsen houden zich hier niet mee bezig en zien dit voordeel niet of willen het gedoe met de BEX niet aan hun hoofd hebben.
  Net als politiek steeds suggereerd dat de hele veehouderij zwemt in de hormonen zo suggereerd u steeds dat intensieve bedrijven zwemmen in de mest buiten de mestboekhouding. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat dit pertinent onjuist is. Als ik niet mee zou doen aan de BEX heb ik 30% (12.5 m3) per ha MINDER beschikbaar dan wettelijk is toegestaan. Ik ben dus gedwongen om mee te doen aan de BEX om na de verplichte afvoer nog net de hoeveelheid mest over te houden die wettelijk is toegestaan.

 • leo,s vriend

  De aid bestaat al 5 jaar niet meer.
  Extensieve melkveehouders hebben juist wel baat bij BEX,ze kunnen dan aantonen welke opbrengsten ze van eigen land halen en daardoor vaak mest aanvoeren.Niet meedoen is vaak gemakzucht en vertaald zich dan in die schrale weilanden.

 • Mozes

  Drientje, het door u genoemde probleem in de varkenshouderij is al langer bekent. Tot 2008 had ik zelf nog een kleine varkenstak naast het melkvee. Wat mij vooral opviel was dat de berekende fosfaat aan en afvoer goed met elkaar in evenwicht waren. Het probleem zat in de stikstof balans. Dit probleem staat bekent als het 'stikstofgat'. Het wordt niet veroorzaakt doordat de bemonstering niet klopt want dan zou de fosfaatbalans ook niet kloppen. Het wordt veroorzaakt doordat de ammoniakemissie groter is dan waar de mestwet van uit gaat. Een deel van de stikstof die via het voer wordt aangevoerd gaat niet via de mestkelder de schuur weer uit maar via de ventilator. Het is voor LTO een lastig probleem. Ageren tegen het stikstofgat betekent dat men moet toe geven dat de ammoniakemissie groter is dan gedacht. Een grotere ammoniakemissie geeft voor varkenshouders grotere problemen in omgevingsvergunning en bedrijfsvoering dan het stikstofgat. In het belang van de varkenshouders gaat LTO hier terughoudend mee om.
  Overigens blijkt uit uw reactie wel dat u als varkenshoudster niet meer maar juist minder mest hebt dan waar de mestboekhouding op uit komt. Dit dus in tegenspraak met de bewering van minasblunders1.

 • minasblunders1

  Menkhorst, allereerst complimenten voor je opmerkingsgave. Als je wb de rest van het verhaal ook zo wakker zou zijn, dan werd het nog wel wat met je. Helaas, je blijft hangen in niet ter zake doend geneuzel. Is dit om het gebrek aan inhoud te verbloemen?

  Een extensieve veehouder heeft niets aan de BEX omdat hij te weinig melk heeft per hectare om hier profijt van te hebben. Veel melkveehouders die hun bedrijf geïntensiveerd hebben zijn er inmiddels wel achter gekomen dat er veel meer mest op het land gereden mag worden. Hoe intensiever hoe gunstiger de mestwet. Mozes, je kunt wel prachtige rekensommen presenteren, maar zoals ik je al eerder uitgelegd heb, staat zwarte mest niet op papier. De rekensom zal in theorie wel kloppen maar in de praktijk rijd jij veel meer mest over je land uit.

 • minasblunders1

  Ik heb je al eens eerder uitgelegd dat we in de mestwet niet werken met een mineralenbalans, maar met een massabalans. Die massabalans is gebaseerd op kilo's product. Dit houdt in dat het =teken op een plaats staat waar hij niet hoort te staan. Met het gegeven 5 kilo voer= 1 kilo vlees + 6 kilo mest (is praktijk, dus niet bedacht door Roos Vonk) gaan we in de mestwet dus 5 kilo links met 5 kilo rechts vergelijken. Zou je die 5 kilo met 7 kilo gaan vergelijken, dan heb je de mineralen in evenwicht. Helaas, zover gaat het denkvermogen niet in dit land. We blijven dus bergen opbouwen en tekorten creëren. (Je weet wel, het guldens- en rijksdaalderseffect).

  Nu nog het MINAS-gat: noem je dit nu een stikstofgat omdat op jou bedrijf toevallig het fosfaat min of meer in evenwicht was? Nou geloof me, er zijn zat bedrijven waar het fosfaat ook niet in evenwicht is. Veel bedrijven hebben te maken met wisselende gehaltes van zowel stikstof als fosfaat. We hebben hier te maken met de anaerobe werking. Dus ook hier kun je niet domweg gaan tellen. Het bedrijf van Drientje is een intensief bedrijf. In principe bouwt zij ook een saldo op, maar door natuurlijke processen raak je soms massa kwijt.

 • leo,s vriend

  Minasblunders,Ik neuzel niet en hoef niks te verbloemen.Juist extensieve bedrijven die wakker worden en aan BEX meedoen komen er achter dat ze dat al veel eerder hadden moeten doen.
  Jij blijft hangen in een denkbeeld waar je niet meer vanaf durft te stappen omdat je dan al je geloofwaarigheid verliest.

 • politiek

  Vanwege de onmacht en wetgeving die zelfs beleidsmakers en controleurs al niet meer kunnen uitleggen en volgen heeft men onlangs maar besloten om duizenden bedrijven in Brabant maar niet meer te controleren. Ik begrijp dat provincie Overijsel hier ook nu voor pleit om controleren maar te laten zitten. Wetgeving is onuitvoerbaar zoals men stelt. Forse capaciteitsuitbreiding van controleurs en ambtenaren heeft dit niet kunnen voorkomen. Eigenlijk is het ook niet meer te volgen voor ieder dus zoals ik begrijp. In de Haag vezint men een hoop regeltjes en wat wetjes die de Provincie moet controleren , en die snappen het vervolgens niet. Zo moeilijk is het mijn inziens toch ook weer niet. Je laat de heer Bleker komen voor uitleg of misschien nog beter de heer Koopmans de nieuwe directeur van een adviesbureau en het is toch weer opgelost. Duidelijkheid voor ieder. Zoveel uren heeft dat bureau daar niet voor nodig met een directeur die die regels zelf mee verzonnen heeft. Deal Toch !

 • drikhend

  Beste Politiek Als je beleid maakt om beleid te maken gaat natuurlijk verkeerd .Maar als je beleid maakt gekoppeld aan de werkbare praktijk . Is deze uitvoerbaar voor boer en leek en dus uitlegbaar en controleerbaar . En is dus ook alles te volgen van begin tot einde . Nu is men gewoon kat en muis aan het spelen .Alleen weet men soms zelf niet wie de kat of muis is . Maar een ding is zeker de eerlijke goed werkende boer zal wel als muis gebruikt worden . En dus gepakt worden in zijn knipbeurs .En heer Koopmans is nog niet weg of u wilt hem al geld in zijn zak schuiven . Laat hem maar thuis blijven en zelf inkomsten zoeken . Of wilt u hem ook aan laten sluiten bij leger nieuwe zakkenvullers om rapporten te laten maken voor in de laden te leggen of de papier versnipperaar . Hier kan ik om lachen . En dan heb ik toch nog wat plezier gehad van mijn betaalde belastinggeld . Want daar zie je anders toch weinig van terug .

 • Ceas

  Het zou wel kies geweest zijn van de Boerderij om even te vermelde dat Antoon van den Broek j.l. 29 December is begraven. Moge wij zijn dierbare vrienden kennissen sterkte toe wensen in de strijd tegen de ambtenaren.
  http://www.mensenlinq.nl/mensenlinq/overlijdened/site/advertentie/detail?pid=4800458#

 • drikhend

  Beste Ceas Ik ben het met u eens . Boerderij had dit moeten melden . En medeleven mogen doen blijken . Van den Broek zal net als velen niet altijd een schatje zijn geweest . Maar heeft de moed en lef gehad die velen van ons niet hebben . En velen hebben hier van geprofiteerd en later hem aan de schandpaal proberen te zetten . Als mens had hij de laatste strijd moeten winnen . Dit is zeker zo belangrijk als de strijd tegen de overheid . Want deze kunnen anderen ook voeren . Want leven is al kort genoeg . Fam v d Broek veel sterkte met dit verlies .

Laad alle reacties (60)

Of registreer je om te kunnen reageren.