Home

Nieuws 1946 x bekeken 3 reacties

ING voorziet verdubbeling groei agrarische productiewaarde

Amsterdam - De waarde van de agrarische productie in Nederland stijgt dit jaar met ruim 5 procent, oftewel 1,3 miljard euro. Daarmee ligt de groei twee keer zo hoog als vorig jaar, al blijft de groei achter bij topjaar 2010. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in het kwartaalbericht voor de agrarische sector. Alle sectoren noteren groei maar de pluimveehouderij zal volgens ING in 2012 de hoogste rendementen noteren.

ING spreekt van een meevaller in recessietijd die vrijwel volledig toe te schrijven is aan hogere prijzen. Prijzen liggen relatief hoog vanwege een krap aanbod in de groente- en fruitteelt, akkerbouw en intensieve veehouderij in combinatie met een stabiele vraag. De aanhoudende zwakte van de euro zorgt bovendien voor een stevig fundament onder de uitvoer van de Nederlandse agribusiness. ING verwacht verdere verzwakking van de euro.

Melkveehouders in Nederland produceren in 2012 volgens ING 2 procent meer melk, waar vorig jaar nog een plus van 1 procent werd opgetekend. De prijs daalt 1 procent. In 2010 en 2011 steeg de prijs nog met respectievelijk 20 en 13,5 procent. De productiewaarde komt hierdoor in 2012 1 procent hoger uit. De kalverhouderij produceert hetzelfde volume als vorig jaar, toen een kleine krimp van 0,5 procent werd opgetekend. De prijs steeg vorig jaar echter met 10 procent waar deze nu 1 procent bedraagt.

Vleespluimveehouders produceren eenzelfde volume als vorig jaar maar profiteren van een prijsstijging van 3 procent. Producenten van eieren produceren weliswaar na enkele jaren groei wat minder, maar de prijs is met 46 procent toegenomen waardoor de productiewaarde 45 procent stijgt. Bij de varkenssector wordt een minimale daling van het aantal dieren verwacht en een 7 procent hogere prijs. Voerkosten zetten druk op varkensrendementen.

In de akkerbouw stijgt de productie met 1,5 procent, maar waar vorig jaar de prijs met 7 procent daalde wordt voor nu een stijging van 2 procent geraamd. De stijging van de productiewaarde blijft overigens achter bij 2010, toen de prijs 28 procent toenam.

Laatste reacties

  • Buurman

    De kop van het artikel is met verdubbeling productiewaarde wel heel optimistisch over de toekomst van de agrarische sector.

  • jehanvankroaks

    het grootste percentage zal dan wel weer bij de retail (+ slachterij + handel) blijven hangen, dat bedoel ik niet als klaagzang maar als voorspellende constatering.

  • joannes

    De aanhoudende zwakte van de euro is dus het stevige fundament van de agrarische sector voor dit jaar, en hopelijk volgende jaren!

Of registreer je om te kunnen reageren.