Home

Nieuws 716 x bekeken

Huidig consumptiepatroon vreet aan areaal natuur

Groningen – Niet de bevolkingsgroei, maar een wereldwijd ander consumptiepatroon zal de komende decennia meer landbouwgrond vergen. Een deel van die extra vraag wordt opgevangen door intensievere landbouw, maar de mogelijkheden daarvoor zijn eindig.

Dat concludeert de Oostenrijkse onderzoeker Thomas Kastner in zijn proefschrift over de veranderende vraag naar voedsel, veevoer en (brand)hout en de invloed die dit heeft op het landgebruik.

Volgens Kastner gaat de wereldbevolking meer vlees eten en daarvoor is meer landbouwgrond nodig. De Oostenrijker ontraadt daarom om grond in te zetten voor energiegewassen. De veranderingen in voedselpatronen zullen leiden tot andere in- en exportstromen van voedsel. Kastner: “er bestaat steeds minder verband tussen de lokale vraag naar plantaardige producten en het lokale landgebruik. Vooral tussen Zuid-Amerika, Azië en Afrika zal veel meer handel op gang komen. Daarbij maak ik me het meeste zorgen over Afrika, dat in toenemende mate afhankelijk is van de import van graan. Bij alle voedselpolitiek moeten we ons bewust zijn van de steeds grotere rol van in- en export van landbouwgewassen."

Uit de analyse blijkt dat westerse landen het zich kunnen veroorloven om landbouwareaal prijs te geven aan bos- en natuurgebied. Ze importeren een groot deel van hun hout- en voedselbehoefte. In Brazilië en Indonesië vindt op grote schaal ontbossing plaats. Uit onderzoek van Kastner blijkt dat dat zowel het gevolg is van de export van hout naar bijvoorbeeld West-Europa, als van de grotere vraag naar landbouwgrond.

Het totale landoppervlak op aarde bedraagt 13 miljard hectare. Daarvan wordt momenteel 5 miljard hectare gebruikt voor de voedselproductie; 1,5 miljard voor akkerbouwgewassen en 3,5 miljard voor veeteelt. De rest is bos- en ander natuurgebied. Kastner denkt dat het vrijwel onvermijdelijk is dat het aandeel bos en ander natuurgebied verder terugloopt. Kastner: “tenzij we tegen alle trends in ons consumptiepatroon soberder maken.”

Maandag 17 september promoveert Kastner aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.