Home

Nieuws 13 reacties

Ruim helft Brabantse veeboeren in overtreding

Den Bosch - Ruim de helft van de Brabantse veebedrijven stoot te veel ammoniak uit of treft te weinig maatregelen om de uitstoot te beperken.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van provincie Noord-Brabant. Daarbij zijn 1.012 veebedrijven gecontroleerd.

Het Brabantse college van GS wil naar aanleiding van de uitkomsten het toezicht op de sector verscherpen en roept boeren op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Regionale milieudiensten controleerden de boeren in de periode november 2010 tot december 2011 op naleving van de milieuregels. 627 van de bedrijven vallen onder de Stikstofverordening. Op 53 procent van dit aantal werden overtredingen geconstateerd. Bij 38 veehouderijbedrijven was de overtreding dusdanig groot dat een dwangsom is opgelegd. De controles richtten zich uitsluitend op de uitstoot van ammoniak. Volgens de rapporteurs zou de naleving nog slechter zijn als ook andere milieuthema’s betrokken zouden zijn bij het onderzoek.

De provincie streeft ernaar dat 68 procent van de veehouders de regels uit zichzelf naleeft en roept de sector op zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ze dreigt met het opleggen van  bestuurlijke boetes. Bij de aanpak van de overtredingen gaat ook het Openbaar Ministerie meer een rol spelen. Tegelijk voert de provincie de druk op gemeenten op, omdat gebleken is dat er grote verschillen zijn in naleving per gemeente. In de gemeente Asten bijvoorbeeld, bleek 92 procent van de 39 gecontroleerde bedrijven niet aan de regels te voldoen, terwijl in de gemeente Gemert-Bakel de regels in 63 procent van de 49 bedrijven juist wel werden nageleefd.

ZLTO nuanceert de uitkomst van het rapport. “Brabant huisvest ruim 5000 veehouderijbedrijven. Van de 338 bedrijven die in overtreding waren, hebben 257 direct hun fout hersteld. De overige 18 bedrijven mogen wat de ZLTO betreft hard worden aangepakt.”

Door de slechte naleving van de Stikstofverordening staat de realisatie van de Natura 2000-doelen onder druk. Bij nieuwbouw of renovatie van stallen moet technieken gebruikt worden die de uitstoot beperken, bijvoorbeeld luchtwassers.

Milieudefensie reageert geschokt op de uitkomsten van de controles. De milieuorganisatie ziet in de hoge aantallen overtredingen dat de intensieve veehouderij niet verduurzaamt. ”Het roer moet echt om. Dat betekent verder kijken dan luchtwassers maar werken aan een veehouderij die niet meer van het land vraagt dan het aankan”, aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

 • politiek

  Tel je daar nog bij op het antibioticagebeuren en hormoongebeuren wat ,,vertouwelijk ,, behandeld moet worden met die ,,verplichte zwijgplicht,, dan mag AH zodadelijk ,,trots !,, zijn zijn die in de winkel te hebben liggen ! ? .

 • bankivahoen

  Niet relevante postings graag verwijderen redactie boerderij.

 • politiek

  Beste bankivahoen, Wat zou er niet relevant aan wezen ?. Ik mag hopen dat ook u gaat voor een veilig en eerlijk product waar we open en transparant afspraken over maken hoe het geproduceerd moet worden.

 • bertes

  ik hoop dat de discusie weer terug komt. of ammoniak echt wel zo schadelijk is.
  ruim 10 jaar terug, kwamen de raporten die dat bewezen. allemaal in de doofpot.
  omdat ammoniak een rekensom werd. om boeren weg te kopen voor huisbouw. en toch de kleine bedrijven samenvoegen in een grotere boerenbedrijf. nederland wil wel de economie overeind houden, met minder boeren.

 • bankivahoen

  Waar ik voor ga is ook niet relevant politiek@,wel dat we ons houden bij het onderwerp .

 • politiek

  Bankivahoen , ik lees in het artikel ZWARE OVERTREDING. Welnu , als u iets anders leest in het artikel dan kan dat zo wezen , maar het dossier inzake overtredingen antibiotica en hormonen is inmiddels zo zwaar dat het vertouwelijk behandeld wordt. Graag open en transparant blijven om het vertrouwen van de de consument niet te schaden. Overigens, wat is uw mening over die vele en zware overtredingen inzake milieu ? ( luchtwassers ) Keurt u dat goed of niet ? Graag uw mening , als we het over milieu moeten gaan hebben volgens u.

 • B bob

  Adel , dat de Nederlandse veehouderij voor een groot gedeelte ten onder gaat is een feit . daar is geen regelgeving meer voor nodig.
  bankivahoen is het misschien zat om te lezen op welke punten hij KARMA heeft getart. Daar helpen tenslotte een oneindig aantal weesgegroetjes niet eens meer tegen.
  Zonder de bewuste overtredingen is de Varkenshouderij waarschijnlijk al lang niet meer rendabel in Nederland !

 • politiek

  Beste Bankivahoen. Ik heb zojuist gekeken naar t.v. programma altijd wat van de NCRV op ned. 2. Ook de varkenshouderij kwam in beeld . Er werd aangegeven dat kinderen eigenlijk in een spagaat zitten omdat ze de echte varkenshouderij niet kennen. Ik denk dat die spagaat ook van toepassing is op vele in de sector zelf omdat men niet weet wat er allemaal afspeelt. Dat behoeft niet altijd kwaad bedoeld te zijn maar het is wel realiteit denk ik. Maar goed u wilde het liever bij onderwerp luchtwassers houden begrijp ik uit eerdere reacties. Ik ben nog benieuwd naar uw goedkeuring of afkeuring inzake incorrect gebruik van die wassers.

 • politiek

  Beste Bankivahoen. Ik heb zojuist gekeken naar t.v. programma altijd wat van de NCRV op ned. 2. Ook de varkenshouderij kwam in beeld . Er werd aangegeven dat kinderen eigenlijk in een spagaat zitten omdat ze de echte varkenshouderij niet kennen. Ik denk dat die spagaat ook van toepassing is op vele in de sector zelf omdat men niet weet wat er allemaal afspeelt. Dat behoeft niet altijd kwaad bedoeld te zijn maar het is wel realiteit denk ik. Maar goed u wilde het liever bij onderwerp luchtwassers houden begrijp ik uit eerdere reacties. Ik ben nog benieuwd naar uw goedkeuring of afkeuring inzake incorrect gebruik van die wassers.

 • bankivahoen

  Als er een luchtwasser geplaatst is behoort ie ook te werken,is dat een goed antwoord? Alleen boeren die niets willen verdienen plaatsen ze. Ze zijn bedoeld om de kostprijs op te jagen,niet om iets aan het milieu te doen.Dat hoeft ook niet want er is helemaal niets mis met het milieu!

 • politiek

  Bankivahoen, bedankt , ik zie dit als een correct antwoord waar we het over eens kunnen zijn. Mogelijk had u dit antwoord niet verwacht. Nu de andere spanningen nog tussen ons beide !

 • minasblunders1

  Adel, ammoniak is inderdaad niet schadelijk, ammoniak is een base.

 • ikkethuis

  Beste mensen, het gaat niet alleen om de ammoniak, het gaat om de stank voor omwonenden en passanten. Je moet goodwill proberen te krijgen voor de varkenshouderij.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.