Home

Nieuws 968 x bekeken

HBAG: groei omzet bloemen en planten vlakt af

Aalsmeer - De omzetwaarde van bloemen en planten is tot en met augustus 5 procent gestegen tot 3,8 miljard euro. Dat blijkt uit statistieken van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG). Een maand eerder bedroeg de cumulatieve groei nog 6 procent. De Russische markt ontwikkelt zich uitzonderlijk snel.

De export van snijbloemen steeg met 7 procent in waarde tot 2,3 miljard euro terwijl de plantenomzet 3 procent steeg tot 1,5 miljard euro. De verschillen tussen afzetmarkten en segmenten zijn groot maar exporteurs verwachten volgens HBAG het groeitempo vast te kunnen houden. De export op Duitsland is met 6 procent toegenomen tot 1,2 miljard euro terwijl de omzet op de tweede grootste afzetmarkt, Engeland, met 10 procent is gestegen tot 559 miljoen euro.

Vooral de snijbloemenexport zit in de lift in de twee landen die samen goed zijn voor bijna de helft van de exportwaarde. Bij de nummers drie en vier, Frankrijk (-3 procent tot 442 miljoen) en Italië (-6 procent tot 188 miljoen euro) is een exportdaling geïncasseerd, mogelijk mede doordat de eurocrisis Zuid-Europa harder raakt dan Noord-Europa. Rusland is Italië bijna voorbijgestreefd als vierde exportbestemming. De exportomzet op de Russische markt klom tot en met augustus met 38 procent tot 184 miljoen euro.

Volgens ING profiteert de sierteelt van een 5 procent lagere productie en een prijsstijging van ongeveer 8 procent. ING verwacht dat de positieve exportcijfers zullen leiden tot een toename van de investeringen vanuit de sierteelt. Het ging enkele jaren minder met de sector, onder meer door hoge gasprijzen maar ook door felle concurrentie vanuit Oost-Afrika en Colombia.

Of registreer je om te kunnen reageren.