Home

Nieuws 4 reacties

Grieken willen steun voor varkens- en pluimveehouders, budget IMF op

Brussel – Griekenland wil extra steun voor zijn veehouderij. De kosten van veevoer zijn volgens het ministerie van landbouw de afgelopen maanden met 30 tot 90 procent gestegen, waardoor met name pluimvee- en varkenshouders in de problemen zijn geraakt.

Maandag zullen de Grieken daarom tijdens een bijeenkomst van de EU-landbouwministers vragen om steunmaatregelen. Zo willen zij vooral dat de zogeheten ‘de minimis’ regeling wordt ingesteld. Deze maatregel maakt het mogelijk om getroffen bedrijven tot € 5.000 uit te keren zonder dat daarmee de regels voor staatssteun worden overtreden.

 

Als Griekenland extra geld nodig heeft omdat het land meer tijd krijgt voor het uitvoeren van de economische hervormingen, zal de Europese Unie dat helemaal zelf moeten betalen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft daar geen budget meer voor, zo liet een hoge IMF-vertegenwoordiger vrijdag weten in een interview met een Griekse krant.

 

Mocht Griekenland extra tijd krijgen om zijn begroting meer op orde te krijgen, dan zouden de middelen die hieraan zijn verbonden ,,uitsluitend uit Europa'' moeten komen, zei IMF-onderdirecteur Thanos Catsambas in de krant Kathimerini. ,,Het IMF heeft geen mogelijkheid meer om de lening die in maart is overeengekomen nog te verhogen.''

Volgens Catsambas zouden de kosten kunnen worden opgevangen door ,,extra fondsen'' of door ,,een herstructurering van de schulden in bezit van de officiële sector''. Daarmee suggereerde Catsambas dat de Europese Centrale Bank mogelijk een deel van de Griekse schulden zou kunnen kwijtschelden.

Jeroen Savelkouls/ANP

Laatste reacties

 • B bob

  Ook in Griekenland hebben de veehouders het zelf produceren van voeder verleerd. Goed dat de EU weer kan inspringen.

 • joannes

  Het enigste wat ze in Griekenland goed geleerd hebben is de weg naar Brussel!

 • B bob

  De ambtenaren van de belastingdienst intimideren kunnen de Grieken ook erg goed.

 • ptgeurts

  Hebben we nog niet genoeg geld naar Griekenland gestuurd

Of registreer je om te kunnen reageren.