Home

Nieuws 2 reacties

Fransen willen striktere EU-regels voor transgeen

Parijs - De Franse premier Ayrault en minister van landbouw Le Foll hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen de toelatingsprocedures voor transgene mais te verscherpen. Ayrault wil bovendien in Frankrijk zelf transgene gewassen verbieden ‘als de gevaren daarvan inderdaad worden aangetoond’.

De regering in Parijs reageert daarmee op een onderzoek van de Universiteit van Caen waaruit zou blijken dat ratten die transgene mais gevoerd krijgen eerder sterven en meer kankergezwellen vertonen dan soortgenoten met conventionele voeding. "Het is onvermijdelijk om in het Europese recht de voorwaarden te omschrijven die gelden voor het afkondigen van een moratorium op transgene culturen. Men zal daarbij ook aan de lidstaten moeten toestaan om zelf een keus voor of tegen te maken," schrijft Le Foll aan de Commissie. Frankrijk heeft de afgelopen jaren al regelmatig zo’n eenzijdig moratorium afgekondigd voor de maissoort MON810 van Monsanto maar wordt daarvoor telkens weer teruggefloten door de Europese Commissie.

Premier Ayrault heeft tijdens een bezoek aan Dijon meer in het algemeen gesteld dat Frankrijk geen transgene gewassen zal toelaten ‘als blijkt dat daar inderdaad gevaren aan verbonden zijn.’ "De publicatie van een studie door Franse wetenschappers die de veiligheid op langere termijn van transgene mais NK 603 ernstig in twijfel trekt, is direct aanhangig gemaakt bij het Agentschap voor de veiligheid van de volksgezondheid en de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid. Ik heb gevraagd om een snelle procedure, dat wil zeggen binnen enkele weken, om de wetenschappelijke waarde van deze studie te verifiëren. Als de resultaten juist zijn, dan zal Le Foll in Brussel vragen om een verbod op transgeen," aldus Ayrault.

Laatste reacties

  • Mels

    Direct verbieden Frankrijk,al kon ik,dan stem ik voor een verbod op alle GMO enz gewassen.

  • zanden


    Onthullend en onthutsend is bijgaande film over de Roundup van Monsanto en de regelrecht ziekmakende glyfosaat voor dier en mens. Kijk en huiver!
    www.GeneticRouletteMovie.com

Of registreer je om te kunnen reageren.