Home

Nieuws

Frans ministerie levert 660 banen in

Parijs – Bij het Franse ministerie voor landbouw en haar regionale diensten worden 660 banen geschrapt. Dat wordt gedeeltelijk gecompenseerd door het aantrekken van 230 nieuwe leraren voor het landbouwonderwijs. Dat heeft minister Stéphane le Foll laten weten in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde rijksbegroting.

Het ministerie krijgt volgend jaar ruim tien procent minder te besteden. Landbouw is daarmee ook in Frankrijk het zwaarst door de bezuinigingen getroffen ministerie. Maar volgens Le Foll blijven de bezuinigingen 'op basis van constante parameters' beperkt tot 3,2 procent. Als de uitgaven van het landbouwonderwijs worden meegeteld, dan heeft het ministerie daarmee volgend jaar vijf miljard te besteden.

Le Foll wil daarvan onder meer 294 miljoen besteden aan steun voor jonge nieuwkomers in de landbouw. Hij denkt daarmee 6.000 boeren in het zadel te kunnen helpen. ''En als er duizend nieuwkomers meer zijn, dan gaat het loket niet dicht,'' verzekert hij daarbij. Verder blijft ook de steun voor boeren in moeilijke gebieden en de premie voor melkkoeien in stand.

De minister liet zich ook uit over de recente verlaging van de melkprijs bij de twee grootste Franse zuivelbedrijven, Sodiaal en Lactalis. Le Foll wil nu de positie van de producentenorganisaties (PO) bij de prijsonderhandelingen verder versterken. Verder gaat de Franse minister in Brussel voorstellen op tafel leggen 'om de markten te stabiliseren en te voorkomen dat er een vernietigende toename van de melkproductie komt als de quota in 2015 worden afgeschaft.'

Of registreer je om te kunnen reageren.