Home

Nieuws 1 reactie

Fosfaatfabriek Thermphos vraagt surseance aan

Vlissingen - Fosforfabriek Thermphos in het Zeeuwse Vlissingen heeft uitstel van betaling gevraagd en gekregen bij de rechtbank in Middelburg. Het bedrijf verkeert al langer in problemen onder meer doordat het nauwelijks kan voldoen aan de milieu-eisen.

Thermphos was al langer in gesprek met banken en investerders om de problemen het hoofd te bieden. Nu is besloten uitstel van betaling aan te vragen. Directur Rob de Ruiter zegt dat het bedrijf - dat fosfaat produceert voor de agrarische sector, de farmaceutische industrie en de wasmiddelenindustrie - aan de vooravond staat van grote investeringen om de productie te verduurzamen. "We hebben echter te kampen met economisch zwaar weer, zoals oneigenlijke concurrentie vanuit Kazachstsan en ongunstige marktomstandigheden voor een aantal van onze producten."

Het bedrijf heeft een historie van conflicten met de provincie door overschrijding van milieunormen. De milieuproblemen hebben geleid tot dwangsommen, die de provincie Zeeland meer dan eens oplegde. De milieuproblemen ontstonden doordat de grondstof - fosfaaterts uit Kazachstan - minder zuiver was dan voorheen.

Thermphos wordt regelmatig genoemd als een bedrijf dat een rol kan spelen bij de verwerking van dierlijke mest, met name om het fosfaat terug te winnen.

Eén reactie

  • evanderpasch1

    Heb fosfaat genoeg word gratis thuis gebracht en is zonder verwerking het beste voor milieu

Of registreer je om te kunnen reageren.