Home

Nieuws

Flevoland wilde voldongen feiten creëren

Lelystad - Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben geprobeerd het Oostvaarderswold door te drukken, door voldongen feiten te creëren, waarop niet kon worden terug gekomen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de Commissie Rijsberman, dat woensdag is gepresenteerd aan commissaris van de koningin Leen Verbeek.

Daarmee koerste de provincie naar een situatie, waarbij de financiële afdekking van de ambities niet langer was verzekerd.

De realisatie van de robuuste natuurverbinding in de provincie werd dit jaar definitief afgeblazen na twee gerechtelijke uitspraken, waarbij de provincie de deksel op de neus kreeg. De provincie kon in de procedures niet hard maken dat er genoeg geld was voor de realisatie van het plan, nadat staatssecretaris Henk Bleker eind 2010 aankondigde geen geld meer uit te trekken voor het natuurproject.

In het proces communiceerde de provincie gebrekkig met de landbouwvertegenwoordigers, zo blijkt uit het rapport. De provinciale commissie, die bestaat uit leden van provinciale staten, trekt geen politieke conclusies aan het rapport. Dat zal volgende week gebeuren tijdens een statenvergadering. In het rapport liggen vooral vorig gedeputeerde Anne Bliek en huidig gedeputeerde Marc Witteman onder vuur.

Zij waren verantwoordelijk voor de communicatie over de Oostvaarderswold.

Of registreer je om te kunnen reageren.