Home

Nieuws 3 reacties

FAO voor aanleggen voedselvoorraden

Parijs - De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, steunt het Franse voorstel om strategische voorraden van belangrijke voedingsmiddelen aan te leggen om grote schommelingen in de voedselprijzen tegen te gaan.

Dat heeft FAO-topman José Graziano da Silva gezegd na een ontmoeting met president François Hollande van Frankrijk.

Het voorstel is eerder besproken in de G20, de organisatie van de 20 grootste economieën in de wereld. Volgens Graziano da Silva is de tweede helft van dit jaar 'een zeer goed moment' om de voorraden aan te leggen, omdat 'een zeer goede oogst wordt verwacht, wat kan leiden tot een daling van de voedselprijzen. Wij weten uit eerdere ervaringen dat het onmogelijk is voedselzekerheid in één land te bewerkstelligen. Wij hebben voedselzekerheid voor alle landen nodig', zei de FAO-topman.

De voedselprijzen stegen in juli flink, maar in augustus was sprake van een stabilisatie. ANP > verwijzen naar de akker..????

Laatste reacties

  • Brunen8255

    Wat er niet is kun je ook niet aanleggen

  • pdenh1

    Het is typisch, dat er nu plotseling door de FAO een goede oogst verwacht wordt, terwijl de laatste maanden niet anders dan kommer en kwel terzake werd gepredikt. Is de oogstverwachting dan nu zoveel beter? Wat zijn de oorzaken van de pessimistische bronvermedingen en van die der meer optimisten. Gaat de evt. aanleg gepaard met aankopen uit de markt en tegen welke prijzen geschiedt zulks.Is die actie op zich al weer niet een prijsstijgende factor. Van belang is meer om maatregelen te gaan beramen om niet in 2050 de productie voor 9 miljard voorhanden te hebben, doch reeds direct maatregelen te treffen, opdat gaandeweg de toenemende vraag kan worden gecontenteerd.denken/handelen op korte/lange termijn onontkoombaar om vraag en aanbod van en naar agrarische grondstoffen ibn de hand te krijgen resp. te houden. Dat is meer dan aanleg van voorraden.

  • denker123

    Volgens da Silva komt er een goede oogst,dan volgd hij de marktberichten niet . Of wij worden voor de gek gehouden met verkeerde marktinformatie met droogte in de V.S. Rusland,Australie enz.en daardoor sterk stijgende graanprijzen. Hij kan beter de produktie van biobrandstoffen verminderen dan lost het voedsel probleem van zelf op.Andere maatregelen zoals voedselvoorraden aanleggen is dwijlen met de kraan open.

Of registreer je om te kunnen reageren.