Home

Nieuws 368 x bekeken

FAO: stabiele prijzen, maar nog wel hoog

Rome - Wereldwijde voedselprijzen zijn in augustus gestabiliseerd maar blijven vlakbij het niveau tijdens de voedselcrisis van 2008. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van Wereldvoedselorganisatie FAO. Alleen de suikerprijs daalde door gunstige oogstvooruitzichten in Brazilië fors ten opzichte van juli, met 8,5 procent.

Directeur-generaal José Graziano da Silva noemde de cijferreeks in de kantlijn van de publicatie “reden tot optimisme” en zei dat van een voedselcrisis geen sprake kan zijn. De droogte in de VS heeft de maisoogst gedecimeerd maar zal de wereld volgens Graziano da Silva niet in eenzelfde situatie dwingen als in 2008, toen in delen van Afrika gewelddadige voedselrellen uitbraken. De groep van 20 grootste economieën (G20) houdt niettemin volgende maand een bijeenkomst om te praten over hoe om te gaan met voedselprijsstijgingen.

De FAO stelt de wereldgraanvoorraad aan het einde van het seizoen 6 procent naar beneden bij maar wijst erop dat anders dan in 2008 landen geen exportrestricties inzetten of paniekaankopen doen. Rusland maakte onlangs opnieuw bekend zeker geen exportverbod voor granen in te stellen, ondanks een veel kleiner dan verwachte oogst.

De voedselprijsindex is samengesteld uit prijzen voor vlees, zuivel, granen, oliën en vetten en suiker en noteerde in augustus 213 punten, net zoveel als in juli. In juli was de index na maandenlange dalingen met 6 procent gestegen. De index staat nu lager dan het gemiddelde voor 2011 (228 punten) maar duidelijk hoger dan de niveaus in de periode van 2000 tot en met 2010.

De suikerindex kwam in augustus uit op een gemiddelde van 297 punten, het op één na laagste maandgemiddelde in de laatste 2 jaar. De index komt van een top van 394 punten in september vorig jaar. De zuivelindex steeg in augustus marginaal van 173 naar 176 punten. Daarmee blijft de prijs duidelijk achter bij de 200 punten die gemiddeld in 2011 werd genoteerd. Vleesprijzen zijn al bijna 2 jaar betrekkelijk stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.