Home

Nieuws

Extreem weer drijft voedselprijs in toekomst verder omhoog

Den Haag - Recente onderzoeken naar de invloed van klimaatverandering op de voedselprijzen onderschatten de prijsstijgingen. Hiervoor waarschuwt Oxfam Novib in een rapport dat dinsdag is uitgekomen.

Ook een onderzoek van de organisatie zelf uit 2011 maakte zich hieraan schuldig. De maisprijs in de Verenigde Staten kan volgens het nieuwe onderzoek in 2030 met minstens 140 procent stijgen als het dan net zo droog is als dit jaar. Deze stijging komt dan bovenop de normale inflatie die al een verdubbeling van de prijs van nu zou betekenen.

Hoewel klimaatverandering op zichzelf al leidt tot stijgende voedselprijzen, zal het ook steeds frequenter extreme weerssituaties veroorzaken. Vaker extreme droogtes of juist een overvloed aan regen zal leiden tot veel grotere prijsstijging dan tot nu toe werd gedacht.

“Terwijl de CO2-uitstoot blijft stijgen, geven de gevolgen van het extreme weer in de VS ons een voorproefje van de toekomstige voedselsituatie op een steeds warmer wordende planeet. Deze eeuw zal de aarde mogelijk 2,5 tot 5 graden warmer worden”, aldus Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib.

Niet alleen de maisprijs zal hierdoor opgedreven worden. Extreme droogte in Amerika zou ook de graanprijs met 33 procent doen stijgen. Hetzelfde geldt voor Noord-Afrika, waar maisprijzen in geval van extreme droogtes met 50 procent zouden stijgen, bovenop de geleidelijke prijsstijgingen.

Volgens de organisatie die zich inzet voor de mensenrechten, zijn dit ook nog de beste scenario’s. Hoge brandstofprijzen en opeenvolgende mislukte oogsten heeft zij niet meegenomen in hun model.

Of registreer je om te kunnen reageren.