Home

Nieuws 395 x bekeken 1 reactie

Export naar eurolanden groeit minder hard

Den Haag - De Nederlandse export naar eurolanden groeide in de periode van 2002 tot 2012 bijna elk jaar minder dan de export naar andere landen.

Door het moeilijke economisch tij is er ook in de andere eurolanden minder te besteden en is er minder behoefte aan goederen uit Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De export naar eurolanden groeide de eerste 6 maanden van dit jaar met 2 procent vergeleken met 2011. Vooral de export naar Griekenland, Ierland, Spanje en Italië ligt beduidend lager dan 4 jaar eerder.

De uitvoer naar niet-eurolanden steeg met 11 procent. Volgens het CBS speelt daarbij mee dat Nederlandse bedrijven door de lagere euro goedkoper zijn geworden. De export naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland steeg het meest.

De hoeveelheid uitgevoerde goederen nam in juli met bijna 4 procent toe. In mei en juni was de groei nog bijna 9 en 5 procent. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 34,7 miljard euro, 5 procent meer dan in 2011.

De invoerwaarde steeg met bijna 9 procent tot 32 miljard euro, waardoor handelsoverschot op 2,8 miljard euro uitkwam.

Eén reactie

  • joannes

    Logisch want de financiering van Noord Europa valt weg. We waren wat blij dat we zoveel konden exporteren totdat we erachter kwamen dat ze de rekening niet zouden betalen! Dan droogt de export op! Het als met ¨vrienden¨ uitgaan en veel gezelligheid tot je erachter komt dat jij degene bent die alles betaald. De vriendschap blijkt dan ineens een betaalde relatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.