Home

Nieuws 3 reacties

Europese Commissie neemt zelfstandig besluit over transgene mais

Brussel - De Europese Raad van Beroep voor transgene gewassen neemt geen positie in betreffende het voorstel van de Europese Commissie de import en het gebruik van MIR 162 mais toe te staan. Eerder zou een patstelling volgen maar volgens de nieuwe regels van het Verdrag voor het Functioneren van de EU kan de Europese Commissie nu zelf besluiten.

MIR 162 is een product van het Zwitserse Syngenta en is genetisch gemodificeerd zodat het immuun is tegen insecten.

Dat “GMO Appeal Committee” geen stelling inneemt, wordt vaak geïnterpreteerd als een teken dat de 27 lidstaten van de EU verschillend denken over de risico’s van de teelt of het gebruik van transgene gewassen. Op 10 september bood de Europese Commissie het toelatingsvoorstel aan bij het comité voor de voedselketen en diergezondheid (SCFAH), waar lidstaten ook niet tot een overeenkomst kwamen.

Binnen de EU moeten alle transgene gewassen door een langdurige, volgens bedrijven dure, toelatingsprocedure. Bij MIR 162 is de mais onder meer 90 dagen lang gevoed aan ratten om eventuele giftigheid vast te stellen.

Laatste reacties

  • zanden

    Dat er in gentechland slechts '90-dagen proeven' worden gedaan is onverantwoord. Celdelingsprocessen hebben immers meer tijd nodig om uitslagen ten goede of ten kwade te laten zien. Het onlangs gepubliceerde onderzoek in Frankrijk dat een periode van twee jaar duurde liet zeer verontrustende resultaten zien. Kankers hebben, zo weten we allemaal, langere tijd nodig om tot uiting te komen. Men lijkt deze waarheid van de feiten moedwillig met 90 dagenproeven te willen voorkomen. Maar zoals met alles: wat niet deugt zal zichzelf onthullen. Wat wordt er toch met vuur gespeeld!

  • politiek

    Zanden, inderdaad , gebleken is bij die 90 dagen proeven enz. dat er misvomde ratten en muizen geboren worden ! . Bekijk die foto,s of filmpjes van die ratten en muizen maar eens ! . Zo ook zijn er proeven gedaan op ratten en muizen inzake hormoongebruik in voeding. Ook daar kwam kanker aanzienlijk meer voor bij de groep die gevoed werd met hormonen in voer. Inderdaad , zanden alles zal zichzelf wel onthullen. Vergeet echter niet al die ,,welvaartsziekten,, zoals hart en vaatziektes, diabetes, kanker en dan met name borstkanker is gebleken uit onderzoek dat die gevoeliger is voor onjuist voedsel.

  • joannes

    Kan je je voorstellen hoe groot de invloed van multinationals is wanneer met proeven van 90 dagen een gemanipuleerd product voor de volksgezondheid wordt vrij gegeven. En dat in tijden van voorspoed. er is geen honger in het westen.

Of registreer je om te kunnen reageren.