Home

Nieuws 529 x bekeken 3 reacties

Europees Parlement wil focussen op vergroening en budget bij behandeling amendementen

Brussel - De landbouwcommissie van het Europees parlement wil de meer dan zevenduizend amendementen voor het nieuwe Europese landbouwbeleid onderverdelen in drie groepen, om het gestructureerder aan te pakken.

Dat is de conclusie van de eerste vergadering van de landbouwcommissie, waarin de amendementen worden besproken. De veradering was vooral procedureel van aard. Over de vergroeningsmaatregelen en de budgetverdeling per lidstaat zijn de meeste amendementen ingediend. Hierover verschillende de meningen aanzienlijk, waardoor er in het parlement nog veel over gesproken moet worden. Een aantal amendementen, zoals het loskoppelen van de 70 procent inkomenssteun zonder vergroeningsmaatregelen en de 30 procent inkomenssteun waarvoor vergroeningsmaatregelen moeten worden getroffen, lijkt met een meerderheid te worden aangenomen, waardoor er in het parlement minder tijd nodig is om de zaken te bespreken. In de derde categorie komen de amendementen waarin vooral technische wijzigingen worden voorgesteld.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange benadrukte tijdens de vergadering dat er haast gemaakt moet worden met de behandeling van het nieuwe Europese landbouwbeleid. "Het mag niet zo zijn dat het parlement het proces vertraagt. We moeten op tijd klaar zijn", vindt de politica, die niet tot ieders enthousiasme opriep tot extra vergaderingen als dat nodig blijkt.

Over twee weken komt de landbouwcommissie opnieuw bijeen om over het GLB te praten.

Laatste reacties

 • politiek

  Inderdaad gaat Europees gezien bijna de helft van de amandementen over vergroening met inkomenssteun. Onduidelijk is waar het CDA op inzet. Waarschijnlijk dus niet voor die vergroening met inkomenssteun voor betreffende boer , nu men zoveel natuur wil wegstrepen of niet aanleggen.

 • Sjaak

  @politiek...Of juist wel voor vergroening met inkomenssteun!
  Ervan uitgaande dat de boerenstand dan de natuur aanlegt/onderhoudt, kan de overheid zich dus terugtrekken...
  De ZLTO loopt er alvast mee voorop!

 • politiek

  @ Sjaak. Die gedachtens van de ZTO zijn mij bekend. Persoonlijk vind ik het een goede ontwikkeling. Als je iets een goede ontwikkeling vind , kun je daar met je lijntjes (vooral CDA ) een amandement indienen bij Europees Parlement voor die financiele ondersteuning. Is dat dus echt gebeurt voor de Nederlandse boeren.
  Onduidelijk is mij dus of de ZLTO en het CDA er echt mee voorop loopt , of dat men men zegt dat men voorop loopt zoals u aangeeft. Er is mij geen amandement bekend in die richting . Alleen gedachtens dus. Maar nietemin ik hoop dat u gelijk heeft. Ik zal proberen te achterhalen of er daadwerkelijk iets ingediend is.

Of registreer je om te kunnen reageren.