Home

Nieuws

EU waarschuwt Rusland: leef WTO-regels na

Brussel - Europees Commissaris voor Handel Karel de Gucht vindt dat Rusland WTO-regels vlak na haar toetreding onvoldoende naleeft. Als Moskou niet snel een einde maakt aan onder meer een verbod op de import van levende dieren en importheffing op landbouwmachines start de EU een officiële zaak.

Dat heeft De Gucht bekendgemaakt tijdens een seminar over de verhoudingen tussen de EU en Rusland in de Finse hoofdstad Helsinki. De Vlaming maakte duidelijk dat de EU niet zal aarzelen, ook niet zal afwachten, Rusland te houden aan afspraken die gelden voor alle 157 WTO-lidstaten.

Rusland is pas vorige maand en na een 18 jaar durende onderhandelingsfase toegetreden tot de WTO. Rusland was de grootste economie buiten de WTO. In 2011 exporteerde Rusland voor 476 miljard euro goederen en grondstoffen terwijl het land voor 341 miljard euro importeerde.

Door de toetreding kunnen landen tegen Rusland een dispuutmechanisme inzetten. Zaken duren vaak jaren. Wanneer de WTO oordeelt dat een land in overtreding van de regels opereert, krijgen slachtoffers het recht om tegenmaatregelen te nemen.

Eerder concludeerden analisten van het landbouwministerie van de VS dat de toetreding van China op 11 december 2001 minder opening van de Chinese markt heeft gebracht dan gehoopt. De Gucht lijkt te vrezen dat ook Rusland mede door de crisis zal proberen de implementatie van WTO-afspraken te vertragen of de interpretatie van afspraken om te buigen tot haar voordeel.

Rusland sprak voor toetreding onder meer af het maximale importtarief voor zuivelproducten van 19,8 tot 14,9 procent terug te brengen en het plafond voor het importtarief voor graan daalt van 15,1 naar 10 procent. De importheffing op suiker daalt van 243 naar 223 dollar per ton. Een derde van deze wijzigingen gelden direct.

Of registreer je om te kunnen reageren.