Home

Nieuws 2 reacties

EU-voorzitter: minder geld is minder vergroening

Den Haag - Flink snijden in het budget voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) kan wel eens het einde betekenen van de vergroeningsambities van eurocommissaris Dacian Ciolos. Dat zegt de Cypriotische minister van landbouw Sofoclis Aletraris, tot het einde van het jaar voorzitter van de EU-landbouwraad.

In een interview met de Brusselse nieuwswebsite Euractive.com wijst Aletraris op het feit dat een aantal leden van het Europees Parlement (EP) de vergroening volledig wil schrappen indien er moet worden bezuinigd. Zelf vindt hij dat ook niet zo’n gek idee. “We kunnen immers boeren niet vragen om meer te doen, terwijl ze minder ontvangen”, aldus de Cyprioot.

Vergroening is veruit het meest controversiële onderdeel van de plannen van Ciolos. Hoewel de meeste lidstaten en een overgrote meerderheid van het EP niet twijfelt aan nut en noodzaak van maatregelen om de sector te verduurzamen, bestaat er geen consensus over de manier waarop. Velen zijn bang dat de eisen te ingrijpend zullen zijn voor boeren, terwijl anderen benadrukken dat er wel stevige stappen moeten worden gezet.

Duidelijkheid over het budget voor het GLB in de periode 2014-2020 komt op zijn vroegst eind november, wanneer de 27 EU-regeringsleiders een akkoord willen sluiten over de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. Aletraris, en met hem vele anderen, benadrukt dat er hoe dan ook minder geld voor de landbouw beschikbaar zal zijn. “De vraag is alleen of het om een substantiële korting gaat, of dat de huidige begroting wordt benaderd.”

Laatste reacties

  • jan1966

    Gelukkig zijn er ook nog mensen met gezond verstand in het Europes Parlement zoals deze Cyprioot

  • bertes

    hoeraaa de kleine boer krijgt weer toekomst. hij hoeft niet meer weg gepest te worden. omdat de grote mega boeren honger hadden naar groei. dat konden ze alleen maar met subsidie en de kleine boer moest stoppen via regelgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.