Home

Nieuws 3 reacties

EP wil voedselspeculatie aan banden leggen

Brussel - Het Europees Parlement (EP) wil strengere regels voor financiële markten om de speculatie op voedsel te beteugelen. Het parlement wil hiermee grote prijsschommelingen voorkomen.

Zo pleit de economiecommissie van het EP voor de invoering van een snelheidslimiet voor software, waarmee automatisch miljoenen aandelen per seconde kunnen worden verkocht of gekocht. Ook dienen er regels te komen voor complexe financiële producten zoals derivaten of gebundelde leningen. 
De voorstellen, gedaan door het Duitse centrum-rechtse lid Markus Feber, zijn unaniem aangenomen door de commissie. In oktober zal het voltallige EP zich er nog over buigen, waarna onderhandelingen met de lidstaten volgen.
Agrarische producten zijn de laatste jaren steeds meer in trek geraakt bij speculanten. Tegelijkertijd neemt de prijsvolatiliteit enorm toe. Over wat precies de invloed van speculatie op de voedselprijzen is, zijn wetenschappers het echter nog niet eens.

Laatste reacties

 • info95

  Onzin.
  Speculanten maken de prijs niet.
  Dat doet het aanbod en de vraag.
  Krap aanbod = hoge prijzen dus meer fluctuatie.

 • joannes

  Speculanten zijn specialisten in risico en kunnen dat managen. Diegene die denken dat risico alleen een verzekering nemen is of transacties verbieden, zijn in staat om met z´n allen van een rots af te lopen zonder het te zien aankomen.

 • info140

  Ze kunnen beter een motie aannemen om Poetin te verbieden exportverboden voor granen enz in te stellen!! Doet meer voor de volatiliteit...

  Wat hebben aandelen, derivaten en gebundelde leningen te maken met speculatie op voedsel? Haalt iemand hier wat zaken door elkaar?

Of registreer je om te kunnen reageren.