Home

Nieuws

EKO-keurmerk voor biologische winkels

Zwolle – Vier biologische supermarkten en speciaalzaken zijn gecertificeerd met het nieuwe EKO-keurmerk voor winkels. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, moet een winkel onder meer voor minimaal 90 procent biologisch inkopen. De eerder in 2012 opgerichte Biowinkelvereniging verwacht dat in snel tempo meer van de 80 speciaalzaken zich laten certificeren.

Biologische winkels die het EKO-keurmerk willen, moeten een assortiment biologische levensmiddelen presenteren met een omvang van 90 procent van de totale inkoop. In minimaal drie van de vier versgroepen (AGF, brood, zuivel, vlees) moet het aanbod volledig biologisch zijn. Voor de inkoop van vis en niet-voeding moet de keten voldoen aan de kernwaarden van de Europese koepel van biologische landbouworganisaties, IFOAM.

In de certificering van hele keten van biologische landbouw en voeding ontbrak nog de laatste schakel. De stichting EKO-keurmerk staat bekend om het certificeren van voedingsmiddelen maar introduceerde al eerder het EKO-keurmerk Horeca voor catering en restaurants. Volgens de voorzitter van Biowinkelvereniging, Arjan Nijdam, betreft de certificering meer dan een cosmetische operatie: "een consument die bewust kiest voor biologisch moet erop kunnen rekenen dat zijn winkel een zo groot mogelijk aanbod biologische voeding heeft. Met het EKO-keurmerk maken wij dit zichtbaar."

De vier winkels die als eerste het keurmerk kregen zijn Gooodyfooods in Almere, Gimsel in Rotterdam en de EkoPlaza-winkels in Uden en Alkmaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.