Home

Nieuws 922 x bekeken

Duurzaam boeren zorgt voor meer ontwikkelingsruimte

Assen - Deelnemende boeren van het project Duurzaam Boer Blijven in Drenthe kunnen extra ruimte krijgen bij Natura 2000 zones, aldus projectleider Henk Kieft. In Drenthe hebben 120 melkveehouders deelgenomen aan het project.

Een resultaat van Duurzaam Boer Blijven is dat de stikstofgift is verlaagd, terwijl de opbrengsten juist beter werden. Vanmiddag worden de resultaten van het project gepresenteerd en is in principe Duurzaam Boer Blijven in Drenthe na 10 jaar afgelopen. Volgens Kieft betekent dit echter niet dat er een punt achter wordt gezet. Door de verlaagde belasting van stikstof en ammoniak op de omgeving is er weer meer ruimte voor uitbreiding.

Gedeputeerde Rein Munniksma van de provincie Drenthe erkent de resultaten maar laat weten dat die niet per sé ten bate komt van boeren in het gebied. “Er komt wel meer ontwikkelruimte, maar deze kun je maar een keer gebruiken. Als er dan weer meer snelweg wordt aangelegd waar je 130 kilometer per uur mag rijden slurpt het verkeer deze ruimte weer op. Ik vind zelf dat als boeren een forse bijdrage hebben geleverd aan de afname van stikstof, dat zij vervolgens ook de uitbreidingskansen moeten krijgen.” Munniksma heeft ruimtelijke ordening, landelijk gebied en cultuur in zijn portefeuille.

Of registreer je om te kunnen reageren.