Home

Nieuws 1755 x bekeken 4 reacties

'Doelen duurzame energie onhaalbaar zonder wijziging SDE'

Leeuwarden - Het stimuleringsbeleid voor productie van duurzame energie moet worden gewijzigd. Zonder aanpassingen haalt Nederland niet de Europese doelstellingen voor duurzame energieproductie voor 2020. Dat zegt Douwe Faber, directeur van energie-adviesbureau Ekwadraat, in een open brief aan de Tweede Kamer.

"Nederland staat op de 23e plek in Europa als het gaat om duurzame energieproductie. De overeengekomen doelstelling (14 procent duurzame energieproductie in 2020) lijkt onhaalbaar. Zeker als we weten dat eind 2011 slecht 4,7 procent van de energie in Nederland duurzaam werd geproduceerd. Nederland heeft sinds 2008 nauwelijks vooruitgang geboekt."

Volgens Faber komt dit voor het belangrijkste deel door een falend stimuleringsbeleid. De SDE-regeling, de subsidieregeling voor duurzame energie, is niet effectief, omdat op dit moment slechts 7 procent van het beschikbare SDE-budget wordt uitgekeerd, zegt Faber.

Volgens de directeur en oprichter van het energie-adviesbureau zit het probleem van de SDE-regeling in onder meer de jaarlijks wijzigende voorwaarden. "Het ontwikkelen van energieprojecten duurt afhankelijk van de technologie twee tot vijf jaar. Plannen moeten worden geschreven, terwijl de voorwaarden nog niet bekend zijn. Deze onzekerheid maakt dat projecten moeilijk uitvoerbaar zijn." Verder noemt Faber dat projecten uit aanbestedingen moeilijk financierbaar zijn vanwege te lage opbrengsten en het beperkte budget waardoor goede projecten uitgeloot worden en daardoor geen doorgang vinden.

Laatste reacties

 • Jan Zonderland

  Duurzame energie is m.i. pas duurzaam als het zonder subsidie concurerend te produceren is vergeleken met, ja hoe moet je het noemen, niet duurzame energie.
  Overigens, wat is duurzaam eigenlijk.
  Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt, veelal door mensen die zelf duurzaam voor zichzelf willen zorgen.
  Zo ook deze zelfbenoemde directeur van zijn eigen adviesbureautje.
  En als blijkt dat er in de laatste 4 jaar slechts weinig vooruitgang is geboekt mbt het aandeel 'duurzame' energie, (volgens dhr Faber), ondanks alle windmolens, biovergisters en zonnepanelen die er in die tijd 'on line' zijn gekomen dan moet je je werkelijk afvragen wat er aan de hand is.
  Doodlopende weg ?

 • jinkehes

  Mijn ongesubsidieerde zonnepanelen draaien overuren met dit prachtige weer. Het doel dat ik heb gesteld, wordt gehaald. Twee jaar geleden besloot ik niet langer te wachten op subsidie. Nog geen seconde spijt van gehad. Jan Zonderland, je hebt helemaal gelijk.

 • sjaak van der linden

  Houtpelletkachel geplaatst 2 jaar geleden, fors veel terug gekregen van Essent, heerlijk gevoel, vorig jaar zonnepanelen geplaatst. Ook die produceren veel energie, maar wat me opvalt ook met onbewolkt kouder weer en zelfs bij regen. Ik zie de electrameter terug draaien. Ook dat levert mij besparingen op. Alles gehaald bij IndiEco Boxmeer, geweldig advies. Het is toch een stappenplan ook met de investeringen. Volgens mij zijn zij ook de goedkoopste met de zonnepanelen.

 • ed12345

  Jan jij en ik zijn bijde nog van een tijd dat als je bij een van je vrienden s,avonds kwam en liet het licht op de deel aan er gelijk iemand heenging om dat uit te doen Nu zie je overal licht branden voor alles wordt een electrisch dingetje gekocht Ik denk dat het verbruik onder de loup genomen moet worden En zoals Sjaak schrijft denk ik dat zonnepanelen een betaalbare uitkomst bieden

Of registreer je om te kunnen reageren.