Home

Nieuws 423 x bekeken

Denemarken vraagt Brussel om ingrijpen tegen Noorse tolplannen

Kopenhagen - Denemarken accepteert de dinsdag door Noorwegen aangekondigde verhoging van importtarieven voor een aantal voedingsproducten (rund-, lamsvlees en kaas) niet en trekt aan de bel in Brussel.

Op de eerstvolgende vergadering van het handelspolitieke comité van de EU, op 5 oktober, zal de Deense handelsbewindsvrouw Pia Olsen Dyhr de Europese Commissie verzoeken de Noorse maatregel tegen het licht van het EER-vrijhandelsverdrag te houden. "Het antwoord op de economische crisis is niet een verhoging van handelsbarrières maar juist liberalisering van de internationale handel," vindt Dyhr.

De ambassadeur van de EU in Noorwegen, János Herman, heeft zich 'teleurgesteld' getoond over de Noorse plannen. "Een duidelijke inbreuk op het EER-verdrag dat bepaalt dat de partners moeten werken aan liberalisering van de handel in landbouwproducten", licht Herman toe. EER is de afkorting van Europese Economische Ruimte, waarvan behalve de EU-27 en Noorwegen ook IJsland en Liechtenstein deel uitmaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.