Home

Nieuws 7 reacties

Daan van Doorn: AH stelt kortingseis bij

Doetinchem - Juist de agrarische sector wordt hard door kortingen van supermarkten geraakt omdat de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod en niet op basis van kostprijs. Dat zegt Daan van Doorn, de oud-topman van Vion en voorzitter van de ketencommissie Van Doorn. “We werken met een achterhaald systeem. Dat heeft de sector aan zichzelf te danken.”

Dat Albert Heijn de keten een kortingeis van twee procent oplegt getuigt volgens Van Doorn van een kortetermijnvisie, maar het is volgens hem een gebruikelijke commerciële techniek. Daar moet je ook zakelijk op reageren. Volgens Van Doorn zijn producenten niet zwakker dan retailers. “Je moet het spel goed spelen, kennis van de retail hebben.” Juist boeren worden hard geraakt door kortingen van de super. “We zijn de enige in de keten waar de prijs bepaald wordt door de marktprijs omdat het aanbod van versproducten heel groot is. 90 procent van de leveranciers baseren hun prijs op basis van kostprijs plus marge. Dan kun je ook onderhandelen over een eventuele korting.”

De prijs die de boeren krijgen heeft geen relatie met de kostprijs. Daarom wordt juist de agrarische sector hard geraakt door de kortingseis van AH. Maar de fout ligt bij de sector zelf, vindt Van Doorn. “We laten ons als producenten ook uitspelen omdat we de krachten niet weten te bundelen. De retailers hebben dat wel gedaan. Zij hebben gezamenlijk drie inkooporganisaties opgericht. Daar moet de sector drie verkooporganisaties tegenover zetten. Dan pas kun je zaken doen op een gelijkwaardige manier. Ik verwacht dat AH de eis gaat bijstellen voor de agrarische producten.”

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland en voorzitter Wilco de Jong van agrarische jongerenorganisatie NAJK spraken maandag in Zaandam met de directie van Albert Heijn. De partijen zetten vrijdagochtend het overleg voort.

Laatste reacties

 • politiek

  Dat het systeem verouderd is , heeft de sector aan zichzelf te danken. De bestuurders dus . o.a. Van Doorn en Jan Maat dus. Gelukkig zijn ze wel zo sportief dit te erkennen. Hopenlijk kan het systeem omgegooid worden maar ik heb zo mijn twijfels als dergelijke bestuurders aan die tavel zitten. Gezien de huidige situatie waarin VION zich ook nu bevind hadden ze ook niet veel visie in het verleden. Zo eerlijk moeten we ook zijn. In het verleden hebben ze het spel in ieder geval niet juist gespeeld. Maar hopenlijk was het een positief gesprek en heeft AH wel visie........

 • joannes

  Onzin dat verhaal! Wat heeft FC gedaan voor de boeren met de melkprijs? Wat heeft VION gedaan met de vleesprijzen? Het enigste wat ze propaganderen is dat de boeren onder elkaar concurreren met het verhaal dat de markt de laagste kostprijs nodig heeft. Van Doorn moet dat weten wanneer hij nog een geheugen heeft!

 • politiek

  Meer van hetzelfde dus weer. De doodlopende weg. Natuurlijk positief is dat Wilco de Jong erbij was van NAJK. Maar waarom niet iemand van YFM erbij ???? DE KLANTEN DUS. AH stond al met 1 - 0 voor en dan moet het gesprek nog beginnen ! YFM ( consumenten ! ) stak een hand uit en je draait je om ???? . YFM bracht het zelfs zeer correct en scherp in de publiciteit dat er gestreeft moet worden naar duurzame producten op gezinsbedrijven die bij AH voor de correcte prijs in de schappen moeten liggen. YFM ging er ACTIEF mee aan de gang. Beste Jan Maat en Van Doorn. U was gelukkig wel zo sportief om te erkennen dat het huidige systeem niet meer klopte wat u zelf heeft opgebouwd. Voor het behoud van herstel van agrarisch Nederland denk ik dat u zich terug moet trekken van die tavel, want denk maar niet dat YFM zich nog een keer laat gebruiken om steun te betuigen die via u , die steun, omgezet moet gaan worden in die mega-bulkproducten die ze niet willen. In plaats van naar elkaar toe groeien denk ik dat je van elkaar afgroeit met weer de bekende slachtoffers van boerengezinsbedrijven. Het VION systeem Van Doorn klopte niet en is aan het instorten en moet nu van Doorn zelf ook agrarisch Nedeland kapot maken ? . Zijn eigen salaris zal Van Doorn wel veilig en luxe afgesproken hebben ! .

 • John*

  Elk product heeft zijn markt van vraag en aanbod. Kijk maar naar de varkensmarkt nu: er is momenteel een 5% kleiner aanbod dan vorig jaar en ineens halen we weer de kostprijs! AH verwacht dat zijn leveranciers 2% Goedkopers kunnen verwerken en beleveren dan nu het geval is...

 • politiek

  De tijd dringt...volgend jaar wordt het gemeenschappelijk landbouwbeleid hervormd. Op 19 september is er een conferentie in Brussel. www.yuothfoodmovement.nl John, ..... als je denkt met je bulk megastallen gedachte markt te kunnen veroveren in de schappen van AH , dan zijn er twee veliezers denk ik. Ten eerste AH zelf die massaal genegeerd zal gaan worden ..., en ten tweede ook die bulk megabedrijven die met de producten nog verder de wereld in moeten. De normale boerengezinsbedrijven zullen als winnaaar uit de bus komen. De bedrijven dus die de maatschappij wil. Nog twee dagen te gaan dus . ( Brussel) Reken maar dat AH deze ontwikkeling ook volgt en zijn keuzeafwikkeling hierop afweegt naar de toekomst toe.......Hopenlijk maakt AH de juiste keuze voor zichzelf en voor de normale boeren gezinsbedrijven.

 • koestal

  Appie en Jumbo zijn de baas in retailland

 • joannes

  Appie en Jumbo zijn niet alleen de baas in retailland, ze bepalen wat de Nederlandse burger betaald voor haar boodschappen en ze bepalen wat de producent kan ontvangen voor zijn producten. Daarbij geholpen door de politiek, want die vindt het maar wat lekker zulke duidelijke aanspreekpunten voor de dagelijkse boodschappen, anders hadden ze er wel een stokje voor gestoken, voor die massale markt concentratie. In in dat speelveld hebben de boeren coöperaties enorm aan invloed verloren!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.