Home

Nieuws

Controle grondwater bij proefboring Boxtel

Boxtel - Het Britse boorbedrijf Cuadrilla zegt volledig te kunnen voldoen aan voorwaarden die drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft gesteld voor een proefboring naar schaliegas in Boxtel. Het bedrijf is bereid om eenmalig en bij wijze van demonstratieproject het grondwater in de buurt van de boorput te controleren op lekkages en vervuiling. Cuadrilla heeft dat geschreven als reactie aan Brabant Water.

De controle op mogelijke vervuiling met bijvoorbeeld metalen, radioactiviteit en koolwaterstoffen duurt tot 10 jaar na beëindiging van de activiteiten in de boorput.
De overige voorwaarden van Brabant Water liggen volgens Cuadrilla al vast in de wet. Het gaat dan bijvoorbeeld over een calamiteitenplan, informatie over de samenstelling en afvoer van afvalwater, controle op aardbevingen, de sterkte van de boorput en de boortechniek.
Oorspronkelijke plannen van Cuadrilla werden door Brabant Water als onacceptabel beoordeeld vanwege de risico’s voor het drinkwater. Directeur Guïljo van Nuland benadrukte maandag dat de algemene brief van Cuadrilla nog niet betekent dat hij groen licht geeft voor de proefboring. Uitgewerkte plannen moeten uiteindelijk in detail worden beoordeeld op gevaren voor het drinkwater, zegt hij.
Directeur Frank de Boer van Cuadrilla noemde de afspraken met Brabant Water maandag een belangrijke mijlpaal. Zijn bedrijf heeft vergunningen voor proefboringen in Brabant en de Noordoostpolder maar mag in afwachting van onderzoek naar de mogelijke risico’s en gevolgen nog niet beginnen.

Schaliegas is aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over trillingen en bodemdaling, gaslekken en drinkwatervervuiling.

Of registreer je om te kunnen reageren.