Home

Nieuws 1 reactie

CDA'ers teleurgesteld over uitslag

Scheveningen – Hoewel de klap minder groot is dan twee jaar geleden, heeft teleurstelling de overhand bij het CDA tijdens de uitslagenavond. De partij heeft na de eerste prognose 13 zetels, zoals in de peilingen.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw had wel iets meer verwacht. "Ik dacht dat veertien wel zou kunnen", zegt Bleker. "Maar we zijn er nog wel. Misschien zijn we wel de derde partij", zegt hij optimistisch. Of het CDA door de meerderheid van VVD en PvdA nu niet meer nodig is, wil Bleker nog niet direct concluderen. "De bal ligt bij de VVD en de PvdA. Maar als ze de krenten uit de pap willen, door ook een meerderheid te hebben in de Eerste Kamer, is het CDA nodig." De Groninger wil nog geen standpunt innemen of de partij dat moet gaan doen. Ook CDA-leider Buma wil niet zeggen of zijn partij een rol in de coalitie wil spelen. "Morgen komen we met de nieuwe fractie bij elkaar, dan gaan we dit soort zaken bespreken", reageert hij.

"Ik had toch wat meer verwacht", zegt beoogd landbouwwoordvoerder Jaco Geurts, die vermoedt dat het CDA veel stemmen heeft verloren aan de VVD, in de strijd tegen PvdA. Ook Ger Koopmans is teleurgesteld. "We hebben een prachtig product, maar de prijs die we er voor krijgen valt tegen. Het CDA heeft wat dat betreft heel veel met boeren gemeen", zegt vertrekkend Kamerlid Koopmans. Hij hoopt desondanks dat er een stabiel kabinet komt met oog voor het landbouwbeleid. "De vraag is of de VVD ook in de formatie staat voor haar zaak op landbouwgebied."

Henk-Jan Ormel spreekt van een aardverschuiving. "Voor landbouw is dit een slechte uitslag, als je hoort wat Samsom wil met het Europese landbouwbeleid en ook de VVD heeft uitspraken gedaan over het Europese landbouwbeleid waar ik me zorgen over maak", zegt Ormel. Hij ervaart dat de CDA-ers de nederlaag gelaten opnemen, maar dat er tegelijkertijd een vorm van opluchting is, omdat er niet nog meer zetels verloren zijn. "Maar van binnen bloedt het hart van elke CDA-er bij deze uitslag", aldus Ormel die na tien jaar vertrekt uit de Kamer.

Eén reactie

 • jan1966

  Als je CDA stemt dan ligt het er maar net aan met wie ze gaan regeren op welke manier ze hun partijprogramma gaan uitvoeren

  Samen met de VVD> liberaal beleid
  Samen met de PvdA> socialistisch beleid
  Samen met de PVV> facistisch beleid

  Je weet dus nooit waar je aan toe bent als je op het CDA stemt.Of registreer je om te kunnen reageren.