Home

Nieuws 8 reacties

CDA: Sojaspies verkopen als kipspies is misleiding consument

Den Haag - Vegetarische producten verkopen als ‘kipspies’ is volgens Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA, feitelijk misleiding van de consument. Geurts heeft kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van EL&I naar aanleiding van in zijn ogen misleidende voedseletiketten.

Geurts vindt dat een spies van kippenvlees kipspies moet heten en een spies van soja een sojaspies. Hij wil onder meer weten of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) geen prioriteit geeft aan handhaving, zoals boetes, als de voedselveiligheid niet in het geding is. Ook vraagt Geurts aan de staatssecretaris of ondernemers het aanpakken van misleidende zaken zelf moeten oppakken als de nVWA dat niet doet.

Laatste reacties

 • Mels

  Dat het misleidend was waren wij hier al over eens,nu de aanpak nog,het kan toch niet zo zijn dat je iets een naam geeft die niet op enige manier aan het product te verbinden is.een auto noem je ook geen fiets en andersom.Kip is kip en soja is soja,aanpak zal achterwege blijven daar de nVWA daar te laf voor is omdat ze bang zijn voor Marianne en consorten.

 • agratax2

  Meis je hebt gelijk kip = kip en soja = soja, maar soja wordt kip, doordat kip soja vreet. Waarom mag een soja spies dan geen kip spies heten? begrijp me goed ik heb net als velen met mij moeite met een vegetarische slager, die soja en worteltjes 'slacht' om het daarna de naam Spies of Gehaktbal mee te geven.

 • Mels

  idd door het eten van soja wordt kip dik en dus kippevlees voor de spies.kipspies dus en gewezensojaspies ofzoiets,lijkt mij ook goed,evenals hadbijnakippespieskunnenzijnmaaristochsojaspiesgeworden,mag van mij ook.zolang je mijn fiets maar geen auto noemt want dan wordt ik straks nat als ik met de auto weg ga.......

 • v.d.Velden

  als ik mijn kooikippeneieren bio eieren noem heb ik toch ook een probleem

 • W Geverink

  Goeie vraag Han. Ik denk dat je de soyaspies geen kipspies mag noemen omdat er maar heel weinig soya in het kippevoer zit. Gerst, tarwe, mais of bijproductenspies komt dan eerst nog.

 • joannes

  Prima, vegetarisch is nog kip nog vlees! Creatieve marketing gebruikt leuke, quasi onschuldigen woordspellingen, om de consument te verleiden. Maar vegetarisch, letterlijk, groente, is geen vlees en voor de taal en ter bescherming van consumenten die eenvoudig te misleiden zijn moet dit ophouden. <>

 • Marten

  Hebben politici niks beters te doen dan?Dat spul kost 20 euro/kilo,waar maakt hij zich druk over.Dat kost een hele plofkip nog niet eens,bij lange na niet,gelukkig maar.Nog meer crisis

 • o491418

  Het is maar goed dat het CDA zelf absoluut niet aan misleiding doet of ooit in het verleden gedaan heeft, dan pas zou het een rotzooi worden

  Ow wacht eens eventjes.. iets met Griekenland, miljarden en ribbedebie

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.