Home

Nieuws

Brussel blijft bij verbod ractopamine

Brussel - De EU handhaaft het verbod op het gebruik van ractopamine in rund- en varkensvlees. Eerder is in wereldwijd verband juist afgesproken dat de groeibevorderaar tot op zekere hoogte weer mag worden toegepast.

Maandag vergaderden de 27 EU-landbouwministers over de kwestie. Ractopamine is, net als andere groeibevorderaars, sinds 1996 in Europa verboden. Maar afgelopen zomer besloot de gezaghebbende Codex Alimentarius Commissie (internationaal overleg over voedselregelgeving) opeens het gebruik tot een limiet van 10 ppb (mate van concentratie) per kilo toe te staan. Zowel de Europese Commissie als de Europese Raad zijn het daar niet mee eens en blijven bij een verbod.

 

Dit kan echter problemen opleveren met de Wereldhandelsorganisatie, die veel waarde hecht aan de standaarden van de Codex. Mogelijk leidt het zelfs tot een nieuw handelsconflict met landen als de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. Commissie en Raad gaan nu samen bekijken welke stappen moeten worden ondernomen om ractopamine te kunnen blijven weren van de Europese markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.