Home

Nieuws 4823 x bekeken 24 reacties

Brabant zit niet te wachten op Big Five

Den Bosch - Provinciale Staten (PS) van Noord-Brabant zitten niet te wachten op een herintroductie van de zogenoemde Big Five in de Brabantse natuur.

Een plan van SP-gedeputeerde Johan van den Hout om daar geld aan te besteden, werd vrijdag weggestemd door onder meer de coalitiepartijen VVD en CDA.

Om de Brabantse natuur aantrekkelijk te houden en het beheer betaalbaar wilde Gedeputeerde Staten het edelhert, de lynx, de otter, de bever en de wisent (Europese bizon) weer terugbrengen. Het plan zou 8 miljoen euro kosten. Op dit moment moeten liefhebbers het hele land door om deze vijf grote zoogdieren te kunnen spotten.

CDA, VVD en PVV oordelen dat vanwege rijksbezuinigingen het geld voor natuur beter ingezet kan worden.

De SP-gedeputeerde legde vrijdag in een reactie uit dat het oordeel van PS nog niet betekent dat de dieren niet terugkeren. Organisaties kunnen nog steeds zelf plannen ontwikkelen, zei hij.

Laatste reacties

 • anton1937

  Rerecht wordt het plan van de SP gedeputeerde van Hout naar de prullebak verwezen.Hij doet allemaal van die no nonsens voorstellen, die Brabant alleen maar armer en onveilger maken, denk ook aan zijn gehakketak met wilde zwijnen in het Leenderbos. De kudde is zo groot geworden dat ze de tuintjes van woningen in Leenderstrijp omvroeten,kinderen zich het appegat schrikken.Het risico van overbrengen van besmettelijke ziektes vergroten. Zijn biezen pakken is het beste wat deze onvolwassen gedeputeerde kan doen.

 • schoenmakers1

  meer natuur betekend letterlijk eten en geeten worden, dit geld ook voor mensen, wil iedereen dat, het wordt alleen nooit eerlijk verteld

 • Aukevw

  ik hoop dat we over jaren de beesten tegen komen in het land

 • aarthamstra1

  Welke natuur, Van de dinosaurussen, de ijstijd. Zal me wat wezen.
  Op de Veluwe probeert men samen met ,,Natuur' mensen de heide in stand te houden met schaapskuddes
  (eerste vorm van bio industrie) . Het resultaat is dat de heide nog nooit zo slecht er bij heeft gestaan. Graspollen met er naast aangetaste heide die niet in bloei wil komen. Wat ook opvalt in de bossen is dat deze zelfde lieden met grof geweld en in hoog tempo met houtkap bezig zijn. Lijkt er op dat ook in de natuur de crisis is toegeslagen waardoor men nu volledig de weg kwijt is.

 • ed12345

  En dan blijken die dieren niet genoeg leefruimte te hebben dan maar weer landbouwgebied opkopen om natuur te maken voor deze dieren

 • varkenshouder1

  Ben het met Znton1937 eens dat van den Hout momenteel rare fratsen uithaalt in Brabant. Zijn positie kun je inderdaad ter discussie stellen.

 • ptgeurts

  misschien een idee om de wachtgeldregeling van 4 jaar voor al die politici af te schaffen dan en dat geld hier voor te gebruiken , eens kijken of ze dan nog steeds van dit soort fratsen uit willen halen. ze moeten eerst maar eens zorgen dat de gezondheidszorg weer betaalbaar wordt of dat we weer met de 65e met pensioen kunnen en nog diverse andere zaken voordat ze ook maar over zoiets als dit beginnen na te denken

 • Frans Smit

  kom, kom, jongens. Je moet nu ook weer niet overdrijven.

 • mesicek

  #7 en dat zijn dingen.. daar gaat de provincie niet over

 • agratax2

  Het lijkt me een strak plan, koeien en varkens weg Wisent en hert terug op het bord naast gebakken aardappelen en zomer rapen en koolraap. Helaas geen bladgroente die is geconsumeerd door de grote grazers. De lynx zal zich wel redden in de bewoonde wereld om zich te goed te doen aan kleine huisdieren en de laatste stadse vogels. Otters en bevers zitten volgens mij al in de West Brabantse 'moerassen', helaas niet zichtbaar voor de toerist. Boeren maak van deze bedreiging een deugd door wisenten en herten te fokken voor de menukaart. Dan verdien je tenminste aan deze bezopen linkse ideeën.

 • W Geverink

  De wolf en de eland zijn ook al onderweg... Bij jullie in holland lopen mensen rond met ideen dat je gewoon op klompevoeten al kunt aanvoelen dat ze geen idee hebben waarover ze praten.

 • theorikyreintjes1

  Het blijkt dat ze in de politiek hun verstand verloren hebben. Ik geloof niet dat ze begrijpen wat een crisis is! waar houden ze zich mee bezig?

 • minasblunders1

  Ja Geverink en het ergste is: HET ZIJN ER ZO VEEL!!!

 • fendman60

  vaker gezegt opvreters zonder verstand moeten het voor ons beslissen

 • broerelex

  Uitstekend idee van deze gedeputeerde.Eindelijk iemand die de grote lijnen ziet. Van deze coalitiepartners kan je echter geen dieper inzicht verwachten. Die hebben liever de meur van de bio-industrie.
  Evernals de meeste van deze reacties.Die ook nooit verder komen dan dezelfde rechtse kretelogie. We hebben in dit land 1 miljoen hectare grasland. Daar kan nog genoeg af voor natuur. En kom nou niet weer met dat uitgelubberde verhaal over voedselproductie. Voor een kilo vlees is 5 kilo voer nodig. Daarnaast gebruikt Nederland de meeste bestrijdingsmiddelen van de hele EU. Om over de subsidiestromen voor de landbouw maar te zwijgen. Wie heeft er nou zijn verstand verloren?

 • anton1937

  Kletskoek verhaal van broeretex. Voor een kilo vlees is als je de afvalproducten meerekend niet één kilo graan(krachtvoer) nodig.Alleen objectieve en deskundige kretelogie is zinvol broeretex. Je kunt er blijkbaar niet tegen dat je ondeskundig verhaal niet door deskundigen gepikt wordt.Oprotten Johan van den Hout als gedeputeerde is het enige wijze besluit dat jij kunt nemen.

 • joannes

  Alles onder het motto terug naar de natuur! Er zijn zoveel mensen in Nederland die hun geld verdienen met praten en ideeën dat men vergeten is dat het eten niet vanzelf in die supermarkt komt. Die paar boeren en hun omgeving die het niet vergeten zijn en er hun broodwinning van gemaakt hebben zullen naast de basis kennis ook valide argumenten moeten communiceren waarom landbouw en veeteelt beter is dan natuur in Nederland. Dat is meer dan alleen maar protesteren dat je niet begrepen wordt. Wanneer Nederland een voorbeeld land voor Agro wil zijn moet ze het verschil en de toegevoegde waarde die ze levert, tot een Nederlands belang maken wat door iedereen, ook diegene die er geen gevoel en/of verstand van hebben, beleefd wordt. Competitie met een ¨ongerepte¨natuur is moeilijk wanneer het alternatief niet duidelijk is.

 • Frans Smit

  Competitie met natuur is ook moeilijk als boeren moeten produceren voor de export. Nog moeilijker als het gaat om export die je niet eens kunt eten. Honderden hectares leliebollen voor één boer. Alleen export. Zelfs de bloem krijgen we hier niet te zien.

 • hwv

  Hebben de voorgaande reageerders enig idee hoe het komt dat de prijzen voor landbouw- tuinbouw- en veeteelt producten zo belabberd laag zijn voor de producenten? Misschien iets teveel van het goede?
  Tegelijk jammer dat mensen met belangen in de agrosector en mensen die het belang van instandhouding van natuur inzien niet met lijken te WILLEN samenwerken en nadenken over de toekomst van NL.
  Bij elke groep zitten wel een paar extremisten. Als we die nu eens buiten beeld houden en de rest gaat zijn hersens eens gebruiken.

 • joannes

  Natuurlijk hvw maar wie neemt het risco minder te produceren om met de rest een voldoende inkomen te genereren? Bij een groot bedrijf is het eenvoudig! Je schaalt terug tot je weer een voldoende marge kan genereren. Maar met duizenden relatief kleine producenten is het niet eenvoudig even bv 10% minder! Daar heb je dan een extra handicap of regeling voor nodig! Zoals nu de groepshuisvesting bij de varkens! Daarbij moet je je realiseren dat we inmiddels zoveel met die relatief goedkope productiekost prijs produceren dat er een hele verwerkings en export industrie bij betrokken is die ook met zijn inkomen van die productie afhankelijk is.

 • Frans Smit

  Hé, Joannes, we zitten in nederland toch niet meer in het deviezen tijdperk ?! Toen was het toverwoord export....Nu voor velen nog steeds. Maar is dat echt zo zaligmakend?
  Overigens: de Belgen geven bv. voor hetzelfde pakket ik dacht iets van 6% meer geld uit. Die zijn dus gewoon gewend wat meer te betalen, ook in de supermarkt.

 • joannes

  Frans, heb je de brief van Bleker aan de kamer gelezen? Kan je downloaden op: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/02/14/kamerbrief-over-nederlandse-agro-export-2011.html
  Je handelsbalans is belangrijk en als die voor een (te) belangrijk deel door agro wordt bepaalt kan je alleen maar langzaam afbouwen of ombuigen om niet als land te verarmen. En dat los van de consumenten prijzen die aanzienlijk zullen stijgen wanneer agro min of meer in balans is met de nationale consumptie. Importeren is natuurlijk ook een mogelijkheid maar dan kom je in de economische situatie van bv Spanje op termijn: een handelsbalans tekort wat direct ten laste komt van de consument in de vorm van prijzen of belasting.

 • Frans Smit

  Joannes, ik heb (en had ooit) de brief gelezen. Ok, goede cijfers als je het met dergelijke export eens bent. En dat ben ik niet. Ik denk dat de productie van met name voedsel dichtbij de consumenten ervan zou moeten liggen. Wij hebben dat zelf ook gedaan met onze - gesubsidieerde - bietsuiker, terwijl rietsuiker goedkoper was.
  Ik stel dus voor (of ga met je mee ?) om langzaam te beginnen met onze agro productie langzaam af te bouwen tot een niveau dat redelijk in evenwicht is met de binnenlandse consumptie,(bv deze + reserve voor binnen en buitenland)

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.