Home

Nieuws 4 reacties

Boeren protesteren bij Albert Heijn

Zaandam – Een serie belangenorganisaties van boeren protesteert vrijdagmiddag om 13:00 uur bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam omdat de supermarktketen eenzijdig leveranciers kort. Wat organisator Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) betreft, is het intrekken van een brief waarin een korting van 2 procent voor leveranciers wordt afgekondigd “slechts het begin”.

Naast de NVV doen ook de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Dutch Dairymen Board en de agrarische jongerenvereniging NAJK mee met de actie, waarbij onder meer een groot spandoek met de tekst “Wurgt AH voedselproducent?” wordt onthuld. “Met een dergelijk breed platform hopen we de politiek zo vlak na de verkiezingen te bereiken. Men heeft de mond vol gehad van margeverdeling, nu is het tijd voor daden en er moet meer gebeuren dan alleen het intrekken van de kortingseis.”

De grootste agrarische belangenorganisatie in Nederland, LTO, is niet uitgenodigd voor de actie, volgens Zwanenburg omdat de bovengenoemde partijen vaker contact hebben en omdat de actie snel en spontaan is opgezet. Voorzitter Albert Jan Maat meldt maandag een gesprek te hebben met topman Dick Boer van Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn. Maat noemde eerder de korting onfatsoenlijk en stelt dat de mentaliteit van Albert Heijn, met een marktaandeel van ruim 30 procent de grootste supermarktketen, nooit duurzame ketens kunnen worden opgebouwd. Albert Heijn zelf onthoudt zich val elk commentaar over de korting en actie.

Volgens Zwanenburg zit de pijn bij boeren diep. “Het is tijd dat ook consumenten zich bewust worden van hoe met ons omgegaan wordt.” Vanuit LTO wordt in dat kader positief gereageerd op een protestactie van stedelijke jongeren in van de Youth Food Movement. Donderdagavond plakten leden, vaak studenten met interesse in Slow Food en duurzame landbouw, stickers met 2 procent korting op producten in een Albert Heijn in de binnenstad van Amsterdam. “Geef jezelf 2 procent korting”, aldus Janno Lanjouw van de organisatie, “net zoals Albert Heijn doet. Boeren en stedelingen houden allebei niet van oneerlijke handel.”

Laatste reacties

 • agratax2

  Als de consumenten het net als de boeren en tuinders niet houden van oneerlijke handel zouden ze AH kunnen passeren en een deur verder gaan. Er zijn meer supers in Nederland. Waarom moet de Nederlandse boer en voedselproducent de (buitenlandse) uitbreiding van Ahold betalen? De smoes dat de leverancier hierdoor een grotere markt krijgt is gezwets, er komen geen monden bij, Ahold hoopt ze bij een andere super weg te halen en voor de producent is het lood om oud ijzer wie de consument bedient AH of Coop of wie dan ook.

 • klaasKip

  Wordt men in Zaandam niet koud of warm van deze protest actie over 14 dagen gaat men over tot de orde van de dag en de 2% korting is een feit.
  Als je ze echt wil treffen boodschappen gaan doen bij de kassa na het scannen vragen om 2% korting krijg je dit niet , niet betalen en gewoon weg gaan dit wordt pas echt vervellend als dit een keertje of 25 gebeurd per dag. vakken vullers hebben eenstrakke vul norm bij AH en zijnniet blij met dit extra werk.

 • ikkethuis

  Nu zou aktie wakker dier en de partij van de dieren ook moeten strijden tegen de albert hein. Deze partijen moeten nu ook inzien dat de retail de veroorzaker is van in hun ogen, misstanden in de veehouderij. Als de kostprijs steeds lager moet, heeft dit gevolgen.

 • varkenshouder1

  Ben het helemaal met KlaasKip eens. Dat is de actie die gevoerd moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.