Home

Nieuws 642 x bekeken 2 reactieslaatste update:12 sep 2012

Bleker ziet graag coalitie met VVD, PvdA, CDA en D66

Honselersdijk – “Wat mij betreft mag Rutte premier blijven. Maar hij is alleen een goede premier als het CDA meeregeert”. Dat zegt demissionair staatssecretaris Henk Bleker op een verkiezingsbijeenkomst van het CDA in Honselersdijk.

“Ik heb het gevoel dat het CDA het woensdag beter gaat doen dan in de peilingen”, sprak Bleker voor een groep tuinders.

Bleker ziet het liefst een coalitie ontstaan met VVD, PvdA, CDA en D66. Hij spreekt van de coalitie van de vooruitgang. “En met de PvdA kun je op landbouwgebied en exportbeleid zeker zaken doen. Op het gebied van natuur zijn ze een beetje doorgeslagen”, vindt Bleker. Het CDA moet dan wat hem betreft de bewindspersoon voor landbouw leveren. “Het CDA is onder boeren en tuinders immers de grootste partij.”

De staatssecretaris ziet niets in een paars kabinet. ”Dan wordt Rutte te veel overvleugeld met links liberale hobby’s.”

Bleker zegt tegen de tuinders dat het onverstandig is om op de SP of de PVV te stemmen. “Export is van groot belang voor de Nederlandse land- en tuinbouw. De SP zorgt dat we minder aantrekkelijk worden als exportland omdat we te duur worden en de PVV zorgt ervoor dat we ruzie krijgen met de handelspartners”, aldus Bleker.

Bleker opende tijdens de bijeenkost al vroeg de aanval op de PvdA. “Toen ik studeerde in Amsterdam ben ik twee keer bij een PvdA-bijeenkomst wezen kijken. De sfeer was zo vijandig tegenover een jongen uit de provincie die ook nog christelijk was, dat ik me daar helemaal niet thuis voelde. Ik zocht meer naar een warm nest. Dat vond ik bij het CDA”, aldus de demissionaire staatssecretaris.

Tegen ondernemers die twijfelen tussen VVD en CDA verwijst Bleker naar de discussie die gaande is over de margeverdeling in de keten en de marktmacht. “VVD was tegen het voorstel om met alle ketenpartijen om de tafel te gaan. De VVD vindt dat je de overheid zich niet teveel moet bemoeien met dat soort dingen”, aldus Bleker.

Tijdens de bijeenkomst zinspeelde de Groninger al een beetje op zijn vertrek uit de politiek, ook al zou hij graag door gaan als staatssecretaris van landbouw. “Je moet ook zonder politiek kunnen leven. In de politiek kan het gebeuren dat je met de auto wordt gebracht en als het slecht gaat dat je met de bus naar huis moet.”

Laatste reacties

  • info48

    Hoewel Bleker als de beste bewindsman op landbouw wordt aangewezen door de boeren lijken de peilingen toch voor de VVD de hoogste score op te leveren en dat verbaast me zeer, ik meende de boerenstand te kennen als nuchter en realistisch.
    Als ik dan terug kijk dan zie ik de VVD wel de belangen zeer goed dienen van het groot kapitaal (multinationals,grootwinkel bedrijven, aandeelhouders enz.) wat vaak wel aansluit bij de kleinere ondernemers belangen.........maar op, voor de boeren, cruciale zaken soms ook helemaal niet! ook de VVD laat boeren produceren voor een 'honger loon' zonder enige scrupules omdat de lobby van de AH's en co heel sterk is in die club.
    Ik mag hopen dat we Bleker, die het m.i. buiten gewoon goed gedaan heeft in een regering die niet op alle punten fair en realistisch was, nu niet laten vallen want als het CDA er goed uitkomt is die nodig in een coalitie en de kans is dan groot dat Bleker dan terug komt.

  • politiek

    Zie het als bijzonder negatief als de heer Bleker terugkomt. Ik weet niet wat hij bereikt heeft als nog meer afstand tussen boer en burger. Niet dus inzake milieu en natuur , niet inzake voedselveiligheid en volksgezondheid , en niet voor behoud gezinsbedrijen. De heer Bleker kan dan wel een stemadvies geven. Mijn stemadvies is doodsimpel , als het maar niet op het CDA is gezien al die afgelopen jaren wat niets bereikt is met al die CDA ministers en staatsseretaris. Ik weet n.l. niet wat ze bereikt hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.