Home

Nieuws

Bleker: vergassing verliep correct

Den Haag - De vergassing van 32.870 leghennen op een bedrijf in Hagestein afgelopen augustus is volgens de regels verlopen. Dat stelt demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme (PvdD).
De ruiming van het bedrijf, noodzakelijk in verband met vogelgriepbesmetting, duurde veel langer dan gebruikelijk. Belangrijkste oorzaak was dat de voorbereidingen voor het inbrengen van het gas in de oudste van de twee stallen moeizaam verliepen. Ook het afvoeren van de dieren ging trager als gevolg van de inrichting van de stallen en het gebruik van nieuwe maskers. Al met al duurde het proces van taxeren tot de eerste reiniging en ontsmetting ruim twee dagen.

De wijze van vergassing is volgens Bleker exact volgens de regels verlopen. Dat blijkt onder meer uit metingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wel hebben twee dieren de vergassing overleefd; deze zijn onmiddellijk na ontdekking gedood. Bleker heeft het bedrijf zelf bezocht om de veehouder en diens familie zijn medeleven te betonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.