Home

Nieuws 602 x bekeken

Bleker: kwaliteitssysteem QLL nog niet goed genoeg

Den Haag - De borging van kwaliteitssysteem QLL is in 2012 verbeterd ten opzichte van 2011, maar QLL kan nog steeds onvoldoende waarborging bieden. Dat concludeert de NVWA in een controle van het kwaliteitssysteem.

QLL is een privaat kwaliteitsysteem dat de naleving van wet- en regelgeving wil bevorderen binnen de verzamel- en transportsector van vee. QLL richt zich zowel op veetransporteurs als waaghouders en exporteurs van vee.

De NVWA concludeert dat QLL onvoldoende goed scoort bij onaangekondigde controles. Ook de stalkeuring voor exportcertificering van varkens schiet te kort. Tevens zijn er aanwijzingen dat de verzamelcentra structurele overtredingen begaan, terwijl deze door de certificerende instanties niet worden geconstateerd. De NVWA wijt dit onder meer aan gebrek aan ervaring en kennis bij de certificerende instanties, waardoor controles onvoldoende diepgang hadden.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw noemt de resultaten in een brief naar de Tweede Kamer teleurstellend. Hij heeft QLL gevraagd voor 15 september te melden hoe ze verbeteringen willen doorvoeren. Deze verbeteringen moeten voor 1 december in de praktijk worden toegepast. De NVWA zal het controlesysteem in december nogmaals beoordelen, in de tussentijd houdt de NVWA extra toezicht. De kosten hiervan zijn voor de transport- en veesector. Als QLL niet verbetert, gaat de NVWA de controle zelf ter hand nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.