Home

Nieuws 701 x bekeken

Bleker en Atsma verruimen definitie 'kleine teelt' in gewasbeschermingsmiddelenbeleid

Den Haag - Staatssecretarissen Henk Bleker van landbouw en Joop Atsma van milieu gaan de maximale omvang van een gewas om voor gewasbeschermingsmiddelen te vallen onder 'kleine teelt' verruimen. Dat schrijft Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor open teelten komt de grens te liggen op 5.000 hectare, voor bedekte teelten op 1.000 hectare van een gewas in Nederland. Hierdoor komen meer gewassen onder het toelatingsregime van midddelen voor kleine teelten te vallen. De grens lag eerder op 500 hectare voor bedekte teelten en 1.000 hectare voor open teelten.

Voor kleine teelten geldt een vereenvoudigde toelatingsprocedure voor middelen die al zijn toegelaten in andere teelten. Hierdoor kunnen de kosten van een toelatingsprocedure beperkt worden. Voor gewasbeschermingsmiddelenproducenten is het vaak niet aantrekkelijk om een volledige toelatingsprocedure aan te vragen voor kleine teelten, omdat dit economisch niet rendabel is.

Het Ctgb zegt geen achterstand meer te hebben bij de toelating van middelen voor kleine teelten.

Of registreer je om te kunnen reageren.