Home

Nieuws laatste update:13 feb 2013

Bleker: 30 tot 50 miljoen euro compensatie voor afschaffen rode diesel

Honselersdijk – Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw werkt aan een compensatie voor de afschaffing van de rode diesel.

“Voor 2013 is in ieder geval 30 miljoen euro beschikbaar uit het Lenteakkoord en artikel68-gelden die in 2013 mogen worden ingezet. Mogelijk volgt er nog een tweede tranche van 10 tot 20 miljoen euro uit een herschikking van bestaande middelen”, zegt Bleker op een bijeenkomst van CDA Westland in Honselersdijk.

Het budget wordt als subsidie verstrekt aan ondernemers die investeren in energiebesparing of maatregelen om brandstof te besparen. Hoe de regeling eruit komt te zien, gaat Bleker deze week overleggen met vertegenwoordigers van LTO. “De bedoeling is dat er een substantieel deel van de boeren gebruik kan maken van het budget”, zegt Bleker. Hij wil dat er zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de regeling, bijvoorbeeld door het stellen van plafond van bijvoorbeeld 300 tot 500 euro per ondernemer.  Het gaat om een eenmalige regeling, alleen voor 2013. Vanaf 2014 moeten de nadelen van het afschaffen van de rodedieselregeling gecompenseerd worden door de algemene lastenverlichting van 45 miljoen euro.

Bij het Lente-akkoord is besloten de accijnsregeling voor brandstof in de landbouw af te schaffen. Dit levert de staatskas jaarlijks 300 miljoen euro op. SGP is de enige partij die het voorstel om de rodedieselregeling af te schaffen wil terugdraaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.