Home

Nieuws 262 x bekeken

Biobrandstoffenlobby kritisch op Oeso

Toronto – De Global Renewable Fuels Alliance (GRFA) is uiterst kritisch op uitlatingen van beleidsmaker Carmel Cahill van de Oeso, die recent stelde dat de productie van biobrandstoffen een belangrijke oorzaak is van het huidige hoge prijsniveau van voedsel. De belangenorganisatie voor producenten van hernieuwbare brandstoffen GRFA noemt deze bewering “onbewezen en misleidend”.

Daarbij wijst GRFA brandstoffen op de laatste graanramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De maandelijkse rapportage van de USDA, bekend als WASDE, is toonaangevend. In het laatste rapport concludeert de USDA dat de oogstprognoses voor mais beter is dan verwacht. In de VS wordt circa een derde van de maisoogst door de bio-ethanolsector gebruikt, waarvan volgens de industrie circa een derde overigens uiteindelijk wordt verwerkt in veevoer als vervanger van sojameel.

De GRFA stelt ook dat de uitspraak van Cahill haaks staat op een eerder rapport van de Oeso zelf, waarin de organisatie zegt dat in 2050 27 procent van de transportbrandstof uit biobrandstoffen zou moeten bestaan. De GRFA stelt dat voor de productie van biobrandstoffen momenteel ongeveer 2 procent van de landbouwgronden wereldwijd worden gebruikt, waardoor het effect op prijsvorming van voedsel beperkt is.

De GRFA stelt dat in een online-verklaring dat een hele serie andere ontwikkelingen een belangrijkere oorzaak zijn van hogere voedselprijzen, zoals de verspilling van voedsel, beweeglijke olieprijzen, financiële speculatie op de termijnmarkt, klimaatverandering, handelsbeperkende maatregelen, fluctuerende wisselkoersen en veranderende diëten in Azië – waar men steeds meer vlees eet.

De Oeso is een in Parijs gebaseerde organisatie waarbinnen vooral Westerse, ontwikkelde economieën samenwerken. Onlangs bracht OxfamNovib een rapport uit waarin het biobrandstoffenbeleid direct werd gekoppeld aan het vergroten van het aantal mensen dat honger lijdt. De Europese Commissie wil volgens uitgelekte plannen de bijmengplicht voor autobrandstoffen op basis van voedselgewassen beperken tot 5 procent, waar eerder een algemene bijmengplicht werd beoogd van 10 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.