Home

Nieuws 821 x bekeken 3 reacties

Belgisch boerensyndicaat tegen blokkering consumentenprijzen

Roeselare - Het Algemeen Boerensyndicaat gaat niet akkoord met de maatregelen die minister Vande Lanotte wil nemen tegen de stijgende consumentenprijzen. "Een prijzenstop zal onvermijdelijk druk zetten op de prijs van landbouwproducten. Alle schakels proberen immers hun winst te behouden", meent ABS. "Een prijzenstop kan alleen als er ook een prijsdrempel komt voor de primaire producenten."

Ondanks de toenemende kosten en levensduur zijn de prijzen van bijna alle landbouwproducten onveranderd gebleven ten opzichte van 20 tot 30 jaar geleden. De prijs die de consument voor voedingswaren moet betalen, is echter alleen maar gestegen. "De reden is dat alle andere schakels in de keten hun kosten kunnen doorrekenen met nog een marge er bovenop", zegt Guy Depraetere van landbouwsyndicaat ABS. "De landbouwsector kan dit niet en hangt qua prijsvorming af van de markten."

Volgens de woordvoerder bevestigen de vaststellingen van het Prijsobservatorium dat een stijging van de voedselprijzen niet expliciet toe te schrijven is aan eventueel gestegen landbouwprijzen. "Landbouwers smeken om betere prijzen voor hun producten omdat de grondstoffen die ze aankopen duurder worden. Een prijzenstop op het niveau van de consument zal druk zetten op de prijs van landbouwproducten. Nog minder dan vroeger zullen landbouwers er in slagen om een eerlijk inkomen te verwerven", vreest het Algemeen Boerensyndicaat.

Als de prijzenstop voor de consument er toch moet komen, dan vraagt ABS een prijsdrempel voor landbouwproducten die gebaseerd is op reële kosten. Zo zouden boeren toch verzekerd zijn van een faire vergoeding. "Het Prijsobservatorium moet zorgen dat er meer transparantie komt in de voedselketen en moet erover waken dat bepaalde schakels geen bovenmatige winsten maken. Maar dat neemt niet weg dat gefundeerde prijsverhogingen aanvaard moeten worden."

Laatste reacties

  • joannes

    Laat ze even met de Rabo contact op nemen over dat LEI rapport waarin ze na een grondige studie ontdekt hebben dat de primaire producenten in de keten, de boeren, een rendement eigen vermogen van -2% realiseren, de verwerkers +17% en de distributeurs/retailers +22% pagina 2 http://www.nvv.nl/dutchtopics/Trog/trog_189.pdf

  • agratax2

    joannes. Uit jouw cijfer blijkt dat bewerken van voedsel, nodig of niet, meer oplevert dan het maken van voedsel. Wanneer pakken de boeren co-ops niet eens dat deel van de keten, zodat e boeren prijs omhoog kan. Winkeliers pakken en nog grover deel van de taart. Er is dus nog voldoende te verdienen in de voedselketen, alleen de boeren laten zich de kaas van het brood eten en ook de boter wordt nog afgelikt. Het wachten is op een goed rendement bij de boer en dan gaat ook dit deel van de keten naar het groot kapitaal en is de boer verworden tot een onderbetaalde dagloner.

  • joannes

    Agratax1, zolang er boeren zijn die voor een gemiddeld rendement op EV van -2% werken zal geen grootbedrijf daar zijn handen aan branden. Er is is geen branche die zo goedkoop de grondstoffen aanlevert. Zeker als je ook nog eens de weers invloeden risico´s meerekend. Dat er boeren zijn die stroomopwaarts iets meer proberen blijkt uit die boederij kaasmakers en winkels. De enigste verdien mogelijkheid voor de boer is de grond en gebouwen inflatie, maar wanneer hij die verpand aan de bank krijg je Deense toestanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.