Home

Nieuws 1419 x bekeken 17 reacties

België koopt 250.000 ton verantwoorde soja

Brussel - De Belgische mengvoederindustrie koopt dit jaar 250.000 ton maatschappelijk verantwoorde soja. Dat meldt BEMEFA, de beroepsvereniging van mengvoerfabrikanten.

In totaal voert de Belgische veevoedersector dit jaar 750.000 ton sojameel in vanuit Argentinië en Brazilië. Een derde daarvan is gecertificeerd. "Volgend jaar stijgt het aandeel maatschappelijk verantwoorde soja normaal gezien naar 50 procent", zegt directeur-generaal van BEMEFA Yvan Dejaegher.
Tegen 2015 wil BEMEFA alleen nog gecertificeerde soja importeren. Alle soja zal dan voldoen aan strenge criteria - 98 indicatoren in totaal - zoals het feit dat soja niet afkomstig mag zijn uit ontboste Amazonegebieden. BEMEFA trekt bovendien aan de kar om ook op Europees niveau meer lidstaten te overtuigen eveneens maatschappelijk verantwoorde, gecertificeerde soja aan te kopen.

Laatste reacties

 • joannes

  Wat is het prijs verschil en wie gaat dat betalen? De Consument of de Boer of... de Voerleverancier?

 • varkenshouder1

  De boer !!!

 • HvdR

  Prima initiatief van de Belgen om grootschalig aan de wens vd burger te voldoen, maar de Hollanders klagen als vanouds weer over de centen. Wat een kleinburgerlijkheid!

 • a.kikkert

  Misschien kan er eens gekeken worden naar de hoeveelheid omega 6 in de soja (en mais). Dit schijnt niet zo goed voor de mensen te zijn. Krijgen we veel te veel van binnen. Kan daardoor immuumsysteem aantasten, met als gevolg allerlei ziektes en kwalen. Zelfs Becel stopt omega 6 in zijn ``gezonde`` margarine. Terwijl het echt niet best is. Verhouding omega 3 en omega 6 is niet goed meer.

 • B bob

  Goed gezien A.Kikkert , geknoei met voeding werk vaak avenrechts

 • HvdR

  a.kikkert, lijkt me kletsika dat omega 6 in soja slecht voor de mens zou zijn en tevens dat Becel er te veel van in de margarine zou doen. Denk je nu heus dat ze daar achterlijk zijn? Wat mensen al niet lezen op internet en in obscure boekjes en pamfletten!

 • joannes

  Gewoon gevarieerd eten dan krijg nergens teveel van en ook nergens te weinig van. Dus wissel de Becel eens af met Hollandse Roomboter!

 • a.kikkert

  Hollandse Roomboter? Prima, als koe buiten loopt. Raapzaadolie (aanrader) , olijfolie en kokosnootolie zijn in Duitsland dé bakmiddelen. In Nederland bakt men in vloeibare margarine waar veel zonnebloemolie enz. inzit. Niet zo best, al die omega 6 wat erin zit. Op www.ahealthylife.nl of www.tinussmits.nl staat veel interessants. Daar heb ik zelf veel informatie uitgehaald. Ik ben toen geschrokken dat er niet veel meer geselecteerd wordt op gezonde produkten. Waarom worden er zoveel E-nrs. en andere stoffen in de produkten gestopt? Wordt het daar lekkerder van? Of alleen maar nog langer houdbaar? In bijna elk produkt zitten toevoegingen die niet zo best voor ons zijn. Suiker? Als het nu op de markt zou komen, zou het verboden worden. Is echt heel slecht voor de mensen. Zout? Neem Himalayazout, daar zitten ca. 82 mineralen in en je krijgt er minder hoge bloeddruk van. Fluor in de tandpasta? Helemaal niet nodig. Fluor is vergif.... Heel Nederland heeft magnesiumtekort door de voeding van nu.Unilever levert slechte produkten en de Pfarmacie kan extra medicijnen leveren. Lijkt misschien ver gezocht... maar is de realiteit.

 • gifsoja.nl

  Haha, ook de Belgische veevoersectie draait het volk en de boeren een rad voor de ogen. Die soja verschilt in helemaal niets van gewone soja: het is voor het overgrote deel gentech soja, bespoten met grote hoeveelheden rooundup en vaak paraquat bij het afrijpen. Het enige verschil is dat er een nietszeggend certificaat aan hangt, waar de producent behalve een hoop burocratie vrijwel niets voor hoeft te doen. Pure volksverlakkerij.

 • HvdR

  kikkert, als mensen hun kennis menen te moeten halen van kwakzalverij-sites of van pseudowetenschappelijke flauwekul uit angst voor de hedendaagse voeding mag ik met recht concluderen dat deze lieden al te ver van het padje zijn om nog een rationele discussie mee te voeren. En altijd weer die E-nummers er bij halen zie ik ook als bewijs van hun onbenul, want dat zijn juist de meest onderzochte en veilig bevonden stoffen uit de hele voeding.
  gifsoja, mag ik het pure volksverlakkerij vinden dat je onaangetoond gentech gewassen 'een ramp voor mens en milieu' zegt te vinden?

 • denker123

  Die gecertificeerde soya is maar bedoelt om de consument te misleiden.De soya uit het ontboste regenwoud wordt heus wel gebruikt,China wil die wel wat goedkoper.Erger nog er wordt steeds meer biodiesel gemaakt ,dus het hele regenwoud gaat eraan.

 • stoop

  Grote hoeveelheden roundup in gmo soya?? 1 tot max 2x per jaar spuiten met 1,5L roundup/ha. En ja, verder geen andere middelen! Dus volgens mij het minst 'giftige' gewas dat verkrijgbaar is.

 • B bob

  Stoop! Betonnen plaat voor de kop of werknemer van Lucifer ( monsatan ) ?

 • B bob

  Bij russisch roullete is ook maar een kogel nodig om je hersenen tegen de muur te laten spetteren . roundup is het addergif dat de Mensheid nogmaals uit het Paradijs zal verdrijven Stoop ! Bijt niet in de Appel !

 • B bob

  Als de voorstanders van GMO roundup ready nu eens gezamelijk in het vliegtuig stappen en de misvormde kinderen gaat bezoeken de Soyaproducerende landen . Kun je kijken waar we mee bezig zijn . Er lopen daar Mensen rond die volgehangen met goud de lokale bevolking als slaven behandelen. Die zogenaamde Soyabaronnen zijn gevaarlijker dan alle terroristen bij elkaar!

 • sensia

  Toch is het nuttig dat 'de Boerderij' informatie verstrekt. afgelopen week nog een varkensboer horen zeggen tijdens een verkiezingscafé: 'ons vee eet alleen maar SOJASCHROOT'. Met andere woorden het regenwoud wordt gekapt voor de vegetariers die een sojaburger eten!

 • a.kikkert

  Kijk ook eens op www.leefbewust.com/themas/mikedonkers.html
  en www.voedingisgezond.nl/mike_donkers.html
  En natuurlijk naar al die pagina`s die links op de site staan.
  Kijk dan ook eens bij keltisch zout. Hoeveel sneller alles groeit als je de planten water met ietsje keltisch zout geeft. Omdat de planten dan de voeding binnenkrijgen die ze nodig hebben, zullen de opbrengst flink stijgen. Zonder veel extra kosten! En je hebt dan ook veel minder bestrijdingsmiddelen nodig. En dat zal de boeren zeker aanspreken! Maar ja, jullie zullen het allemaal wel flauwe kul vinden..... Kijk toch maar eens naar die sites. Er gaat een wereld voor jullie (en mezelf!) open! Ik zag deze sites vanavond pas. En zal naar een lezing van Mike Donkers gaan.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.